Ioan Ursut död

Hittades i sin cell

1 av 11 | Foto: Vojta Klecka
Ioan Ursut rymde från Hall den 5 sep 1988. Han skjuter två poliser på Mariatorget den 6 oktober 1989 och grips elva dagar senare.
NYHETER

Mördaren och bankrånaren Ioan Ursut, 53, har hittats död i fängelset.

Det rapporterar nu rumänska medier.

Ursut är känd som en av Sveriges främste fängelserymmare.

Ioan Ursut uppges ha hittats död i fängelset i morse, rapporterar rumänska tidningen Adevarul.

Hittades i badrummet

Ursut hittades hängd i badrummet i sin cell i fängelset Gherla i nordvästra Rumänien.

Fängelsets talesman Mircea Ovidius Chiorean bekräftar för nyhetsbyrån AFP att Ursut hittades hängd i fängelset badrum på fredagen.

– Men trots alla ansträngningar som gjordes kunde han inte återupplivas.

En intern utredning har nu tillsatts för att slå fast de konkreta omständigheterna kring händelsen.

Fängelseledningen har meddelat Ioan Ursuts anhöriga och en av dem ska vara på väg till fängelset Gherla.

Känd rymmare

Ursut är dömd för mord i Italien och sköt ned två poliser vid Mariatorget 1989. Han har gjort sig känd som "Sveriges främste rymmare", med flera spektakulära rymningar där han bland annat smort in sig med smör, och bantat för att kunna ta sig ut ur ett hål i Hallanstalten.

– Jag fick en kvinna jag känner att lämna papper till min advokat. Bland dessa låg bågfilsbladen, har Ioan Ursut själv berättat för Aftonbladet.

När han frigavs i förtid ur italienskt fängelse 2007 sa han till Aftonbladet att han skulle sluta sin brottsliga bana:

– Det vore ju tragiskt om man inte lärt sig något efter nästan två decennier i fängelse.

"Aldrig mer fängelse"

Ioan Ursut svor även på att aldrig hamna bakom galler igen.

– Det finns bara en sak som alla kan vara helt säkra på: vi kommer alla en dag att dö. Men jag är säker på två saker: en dag kommer jag att dö och jag kommer aldrig att sitta i fängelse igen.

Men han greps igen och satt för tillfället häktad i Rumänien misstänkt för delaktighet i en värdetransportrån 15 september 2009.

Maskerade rånare klädda i khakiuniform och reflexvästar stoppade transporten under förevändning att det var en rutinmässig trafikkontroll. Rånarna ska ha kommit över sex miljoner kronor.

Ursut väntade innan dödsfallet på domen.

"Vältränad kille"

Rikskriminalens förre chef Tommy Lindström har träffat Ioan Ursut vid flera tillfällen.

Aftonbladet når honom strax efter dödsbudet.

– Vi hade ansvar att leta efter honom efter några rymningar. Jag minns ett tillfälle då vi grep honom vid en grusgrop i Järna när han satt och sov i en bil, säger Lindström.

Lindström träffade även Ursut på häktet i Köping.

– Jag minns honom som en liten vältränad kille, med en väldigt skarp blick.

Tommy Lindström har tidigare sagt så här till Aftonbladet om Ursuts våldsbenägenhet:

– När han sköt ner två av mina killar på Mariatorget gjorde han det för att skjuta sig fri i en trängd situation. Men annars skulle jag nog inte säga att han var särskilt våldsbenägen.

Ursut själv sa i en intervju med Aftonbladet:

– Jag är lugn. Men jag är också en människa som drivs av hämnd. Om du gör mig illa letar jag upp dig. Och jag ger mig inte förrän jag hittar dig. Samtidigt skulle jag aldrig ta gisslan, aldrig skada en oskyldig vanlig människa.

Rodica Enculescu

FAKTA

Rymde flera gånger:

Ursut kom till Sverige 1984, efter att ha ansökt om politisk asyl. Två år senare dömdes han till ett år och sex månaders fängelse för olaga innehav av vapen och avsikt för rån.  Samtidigt anklagades han för att ha dödat tre rumäner, något han aldrig fälldes för.

Uppges ha blivit utbildad av den rumänska säkerhetstjänsten Securitate i sin ungdom. Misstänkt för mord i Sverige, dömd för mord i Italien.

Ursut är känd för sina många rymningar.  Ioan Ursut har rymt från tre av Sveriges säkraste anstalter – med hjälp av bland annat matfett och en svältdiet.

1988 rymde han från fängelset i Norrköping. Ursut svingade sig över den tre meter höga muren. ”Jag skjuter er”, skrek han och viftade med en träpistol mot vakterna. På andra ­sidan muren drog han av sig overallen och joggade iväg. Fyra dagar ­senare ringer han till en reporter. En privatperson känner igen ­honom och larmar polisen. Ursut grips.

Den mest spektakulära var från Hallanstalten 1989.Han smorde in sig i smör och klämde sig igenom ett 17 x 49 centimeter stort hål som han sågat upp i ventilen i sin cell. Med hjälp av ett lakan firade han sedan ner sig från hålet. Han hann spendera en månad i frihet innan gripandet.

1990 försökte han rymma från fängelset i Norrköping, men misslyckades. Ursut lurade vakterna genom att tillverka en docka och bädda ner i sängen. Själv gömde han sig i en skrubb. Cirka 25 minuter efter att cellerna låsts smög sig Ursut fram men vakterna upptäckte honom och han fördes omedelbart tillbaka till cellen.

1991 rymde han från Kumlaanstalten. Ursut och medfången Martin Imandi promenerade på rastgården. På en given signal rusade de mot muren. De staplade lastpallar och klättrade snabbt upp. Utanför murarna väntade en flyktbil. De greps fem dagar senare.

1994 lämnades han ut till Italien för att avtjäna ett fängelsestraff för att ha dödat en cigarettsmugglare i Italien tio år tidigare.

1995 sågade Ursut tillsammans med morddömde Giuseppe Montesel av gallren på cellfönstret och firade sig ned fem våningar med hjälp av lakan. De gömde sig på en toalett på rastgården. Via ett lock i golvet flydde de ner genom avloppet och in i en kulvert.

1998 försökte han rymma från fängelset i Milano. Han sågade av gallren till fönstret och firade sig ner med lakan. Han håller sig undan polisen i fem dagar.

2007 släpps han fri i Italien. Då sa han till Aftonbladet: "Aldrig mer fängelse".

I december 2009 dömdes han till två år och tre månaders fängelse för bedrägeri och förfalskning.