Kustbevakningen har inte gett upp hoppet

"Hoppas att det finns människor vid liv i vraket"

NYHETER

En vecka efter katastrofen har myndigheterna utlyst katastroftillstånd på ön Giglio.

Samtidigt fortsätter sökandet efter de 21 försvunna passagerarna.

– Vi hoppas att det fortfarande finns människor vid liv inne i vraket, säger Cosimo Nicastro, talesman för den italienska kustbevakningen.

Italienska kustbevakningen hoppas att det fortfarande finns människor vid liv i vraket.

I gryningen återupptas förhoppningsvis dykarnas arbete vid vraket av Costa Concordia.

Fartyget har flera gånger rört på sig, och räddningsarbetarna är rädda för att fartyget ska glida av revet och fortsätta ner i djupet.

"Hoppas fortfarande"

Så fort fartyget ligger stilla tillräckligt länge, kommer dykare att spränga små hål i skrovet för att ta sig till däck tre. Det var där passagerarna köade till livbåtarna och man hoppas hitta de 21 passagerare som fortfarande saknas.

– Vi hoppas att det fortfarande finns människor vid liv inne i vraket, säger Cosimo Nicastro, talesman för den italienska kustbevakningen till nyhetsbyrån AFP.

– Om sökandet fortsätter betyder det att det fortfarande finns hopp.

Miljökatastrof

I går lade släktingar till de saknade blommor i vattnet vid ön Giglio, i den toskanska skärgården. Samtidigt utlyste de italienska myndigheterna katastroftillstånd på ön på grund av att fartygets bränsle riskerar att läcka ut. Ett oljeläckage skulle innebära en miljökatastrof i den känsliga skärgården. Ett fartyg är på väg mot vraket för att pumpa upp bränsle från vraket, men exakt när det kommer fram vet man inte i nuläget.

Samtidigt kommer fler och fler hjältehistorier från de överlevande. Besättningsmannen Giovanni Lazzarini, 30,  har berättat i de italienska medierna hur han klädde ut sig till superhjältar som Mirakelkvinnan och Spindelmannen för att lätta skräckupplevelsen för barnen ombord efter att olyckan inträffat.

ARTIKELN HANDLAR OM