Plötsligt var de 10 miljoner rikare

Foto: Lotte Fernvall
Spelprofilen Anders "Dajmen" Jonassons dröm slog in – han var ensam med sju rätt på V75.
Men bara 15 timmar efter 20-miljonersvinsten byttes glädjen ut i sorg.
Hemma vid köksbordet föll han ihop – död.
NYHETER

För många är det drömmen med stort D.
Att få vinna en storvinst på spel och säkra framtiden.
Men bakom miljonvinsterna gömmer sig också familjetragedier, gigantiska skuldberg, och oftast också en önskan om att vinna stort igen.
– Känslan är att det ska gå. Vi är där och nosar hela tiden, säger miljonvinnaren Sune Nilsson i Iggesund.

Sju rätt på V75, 13 rätt på stryktipset, en Lottorad som går in, eller en skraplott som visar tre klöver.
För många är det en dröm, kanske en ouppnåelig dröm. Men ibland slår den in.
– Det var fantastiskt och är fortfarande lite overkligt, säger Kenneth Hultberg från Norrköping.

90 procent fortsätter jobba

Han och hans far Jan spelar för en hundring var i veckan. En eftermiddag i augusti för ett och ett halvt år sedan gick drömmen i uppfyllelse. Duon fick sju rätt på V75 och plötsligt var de 10,6 miljoner kronor rikare.
De har gjort som de flesta andra miljonvinnare faktiskt gör. Låtit livet tuffa på som vanligt. Kenneth jobbar kvar på lagret i matvarubutiken i Norrköping.
– 90 procent av storvinnarna fortsätter att jobba, precis som innan. Det krävs en rätt rejäl vinst för att människor ska ta ledigt eller bara lägga av med allt, säger Anna Hedenus på Göteborgs universitet.
Hon är doktor i sociologi och har skrivit en avhandling om livet efter miljonvinsten.
– De flesta fortsätter jobba av sociala skäl. De trivs med sina kollegor, de har sina vänner via jobbet och de känner att det är det normala att göra. Om de slutar och lägger om sitt liv så känner de sig annorlunda och är rädda att tappa fotfästet. Det är en trygghet att ha ett jobb att gå till, säger hon.

”Spelandet tog överhanden”

Tappar man fotfästet kan det snabbt gå utför. Johan Sjögren, 30, i Hagfors vann 10 000 kronor i månaden i 20 år på en trisslott 2003. På det följde köphets och spelberoende. Först när hans sambo i höstas anmälde honom till TV3:s Lyxfällan lyckades han ta sig ur beroendet och börja sanera sina skulder.
– Jag kände ju hur spelandet tog överhanden. Hade jag vunnit nu så hade jag gjort allt annorlunda. Jag hade gått till banken och bett om råd hur jag skulle förvalta pengarna, säger han i dag.
Aftonbladet har sammanställt hur det har gått för tio olika miljonvinnare.