Nu vill han ha el – för att få bära fotboja

Amishledaren desperat för att släppas fri

Foto: ap
Johnny Mullet, Lester Mullet, Daniel Mullet, Levi Miller och Eli Miller i rättssalen i Ohio. Männen är med i Samuel Mullets hårdföra utbrytarsekt.
NYHETER

LONDON. De skyr alla typer av moderniteter.

Men nu vill ledaren för en utbrytarsekt ur amish-rörelsen installera el i sitt hem – för att kunna bära elektronisk fotboja.

Foto: Foto: AMY SANCETTA/AP
FÄNGSLAD Samuel Mullet sitter häktad misstänkt för att ha klippt av skägget på amish-medlemmar med en häcksax.

Utbrytarsekten använde häcksax för att klippa skäggen av andra amish-medlemmar som drabbats av klanledarens ilska. Flera män i amish-samhället i Ohio har drabbats och i Cleveland sitter Samuel Mullet häktad, misstänkt för att vara hjärnan bakom attackerna.

Väntar på rättegång

Men nu vill han släppas fri, skriver Daily Mail. Mullet har erbjudit domaren att installera elektricitet i sitt hem för att kunna bära elektronisk fotboja i stället för att sitta bakom galler i väntan på rättegång.

Samuel Mullet leder en extrem amish-grupp och tillsammans med elva av sina sektmedlemmar misstänks han för religiösa hatbrott genom att ha klippt skägg av män och rakat håret av kvinnor efter religiösa dispyter.

Domaren avfärdade förra veckan möjligheten till fotboja eftersom Mullets bondgård, i det lilla samhället Bergholz utanför Cleveland i Ohio, inte har någon ström – i enlighet med amish-rörelsens regler.

Nu hävdar Mullets advokat att sektledaren ändå kan tänka sig att dra in el för att slippa sitta häktad. Advokaten menar att Mullet i enlighet med sin tro skyr elektriska apparater, framför allt de som är till för nöje, men att han använder en elgenerator i sitt arbete.

”Fara för samhället”

Åklagaren hävdar att Mullet innebär en fara både för samhället och andra amish-troende och motsätter sig att han ska bli försatt på fri fot.

ARTIKELN HANDLAR OM