Anhöriga har inte råd med begravning

Fattiggravar ökar i USA

1 av 6 | Foto: AFP
Dödgrävarna bär ut en kista från en lastbil till kyrkogården Homewood Memorial Gardens i Illinois.
NYHETER

De döda staplas på varandra.

Bårhuset i Cook County utanför Chicago är överfullt.

Fattiga amerikaner har inte råd att betala för begravningen vilket innebär att antalet massgravar ökar i USA.

Bårhuset i Cook County utanför Chicago, USA, har plats för 300 avlidna. Förra veckan rapporterade lokala medier att bårhuset var överbelamrat, de döda staplades på varandra.

Specialdesignade kistor

Orsaken till att bårhuset är fullt beror på att lagarna kring begravningar har förändrats i delstaten Illinois. Bland annat ska spädbarn som dött vid födseln eller genom missfall begravas i varsin kista, vilket inte skett tidigare.

– Vi har inte kunnat begrava spädbarn eller foster eftersom vi väntar på att specialdesignade kistor ska designas och byggas, säger rättsläkaren Nancy Jones till Chicago Sun-Times.

Slutade ta emot döda

Förra sommaren ströp dessutom staten bidraget som skulle täcka begravningskostnaderna för de som inte själva har råd. Från och med årsskiftet är bidraget tillbaka, men under uppehållet slutade begravningbyråerna ta emot avlidna vars släktingar inte kunde betala för sig. Detta ledde till att bårhusen blev överfulla, uppger Chicago Tribune.

Bårhusen måste dessutom reda ut om den avlidne har tillgångar undanstoppade samt efterforska om den döde är en veteran som behöver en militär begravningsceremoni.

30 i samma grav

Om inget av ovanstående inträffar hamnar de avlidna i så kallade fattiggravar, där de döda begravs i enkla trälådor i en gemensam grav.

I onsdags bevittnade AFP hur 30 personer begravdes i en och samma grav på Homewood Memorial Gardens i Illinois.

Enligt nyhetsbyrån har det nya tuffa ekonomiska läget bidragit till att antalet fattiggravar ökar.