Överlevare erbjuds rabatt på framtida kryssningar

Foto: Foto: AP
Ägarna till Costa Concordia vill kompensera de överlevande. Nu får de rabatt på framtida resor hos företaget.
NYHETER

Ägarna till Costa Concordia har gett de överlevande ett erbjudande.

30 procent rabatt på framtida kryssningar.

– Det är löjligt och en förolämpning, säger Brian Page, 63, som överlevde tack vare att han hittade en ny livbåt när han gled över däcket.

Foto: ap
Lyxkryssaren Costa Concordias kapten Francesco Schettino greps av polis. Nu sitter han i husarrest.

Costa Cruises, bolaget som äger Costa Concordia, är dotterbolag till Carnival. Den senare beskrivs av The Telegraph som världens största arrangör av kryssningar.

Rabatt

Efter olyckan skickade Costa Cruises ut ett detaljerat brev till passagerarna, med instruktioner om hur de ska göra för att få tillbaka pengar för bagage och tillhörigheter som blev kvar ombord.

Passagerarna erbjöds också pengarna tillbaka från resan.

– Vi försöker göra allt som går för de passagerare som är direkt påverkade, säger en talesperson för Costa Cruises till The Telegraph.

– Företaget kommer inte bara ge pengarna tillbaka utan också erbjuda en 30 procent rabatt på framtida resor om de vill vara lojala.

"Förolämpning"

Brian Page, 63, från Southampton överlevde olyckan tack vare att han gled över däcket och hittade en livbåt. Han säger till The Telegraph att han är väldigt besviken på Costa Cruises.

Idén om rabatt tycker han är förolämpande.

– De accepterar inte sitt ansvar. Vår enda stöttning är en stämning.

Advokater, både i USA och Italien, filar just nu på sina stämningsansökningar. Över 100 passagerare deltar dessutom i en masstämning som lämnas in till en domstol i Miami nästa vecka.

Triggar

Förra veckan började Carnival ringa brittiska passagerare för att fråga om de led av sömnlöshet, mardrömmar och behövde terapi. Flera advokater och psykologer ifrågasätter företagets beteende, uppger The Thelegraph.

Psykologen Jennifer Wild vid Oxford universitet menar att den typen av frågor snarare kan trigga ångest och kan leda till post-traumatisk stress.

ARTIKELN HANDLAR OM