Favoritseger när Niinistö vann finska presidentvalet

NYHETER

Favoriten Sauli Niinistö vann som väntat det finländska presidentvalets första omgång. Dramatiken gällde silverpallen.

Det som stod klart hela söndagskvällen var att det blir en andra valomgång den 5 februari och att Finland för första gången på 30 år ser ut att få en president som inte är socialdemokrat.

Kampen om vem som ska få möta förre högerledaren och finansministern Niinistö stod däremot redan under valkampanjen mellan Centerns Paavo Väyrynen och De grönas Pekka Haavisto. Under valkvällen blev det en riktig rysare. Men allt tydde sent på söndagskvällen på att Haavisto tagit silver och därmed får möta Niinistö.

Väyrynen erkände sig i tv besegrad.

Avlöste varandra

När förhandsrösterna räknats tycktes Väyrynen först ha en bastant ledning gentemot Haavisto. Men så fort valdagens siffror började räknas och de första prognoserna dök upp ändrades bilden ordentligt. Haavisto gick snabbt uppåt medan Väyrynen sjönk.

Kort före klockan 22 finsk tid, när nästan alla röster hade räknats, hade Sauli Niinistö fått 36,8 procent, Pekka Haavisto låg tvåa med 18,5 procent och Paavo Väyrynen låg på 17,7.

Förra parlamentsvalets röstkomet, Sannfinländarnas Timo Soini – som före kampanjen spåddes framgång – stannade på fjärde plats med 9,5 procent.

Dåligt S-val

En av valets överraskningar var att Socialdemokraternas nestor Paavo Lipponen gjorde så svagt ifrån sig, slutresultatet blev blygsamma 6,7 procent. Det är anmärkningsvärt med tanke på att Socialdemokraterna levererat finländska presidenter i 30 år och med helt andra procentsatser.

Varken Vänsterförbundets Paavo Arhinmäki (5,5), Svenska folkpartiets Eva Biaudet (2,7) eller Kristdemokraternas Sari Essayah (2,5) lyckades lyfta under kampanjen.

Valdeltagandet låg på knappt 73 procent.

Besviken Väyrynen

In i det längsta vägrade Väyrynen erkänna sitt nederlag och upprepade flera gånger att valet ännu inte var avgjort. Men när nästan alla röster räknats förklarade han att var besviken över att inte få utmana Samlingspartiets Sauli Niinistö i andra omgången.

Uppånervänt på Åland

På det garanterat svenskspråkiga Åland var det nära nog upp-och-nervända världen när det gäller valresultatet. Här var Svenska folkpartiets Eva Biaudet röstdrottning med 37,9 procent, tätt följd av Paavo Lipponen med 24,7 procent. På Åland fick valvinnaren Niinistö nöja sig med en tredjeplacering med 21,7 procent. Minst röster fick Timo Soini med 0,8 procent.

TT