”Han har satt vårt Oskarshamn på kartan”

Så kommer Håkan Juholt att bli ihågkommen

Foto: niclas hammarström
Oskarshamnsbon Bo Karlsson blev förvånad när Juholt avgick - precis som när han tillträdde.
NYHETER

Två dygn har gått sedan Håkan Juholt meddelade sin avgång.
Hans oförmåga att samla partiet blev hans fall, menar statsvetaren Jonas Hinnfors.
I hemstaden kommer han däremot bli ihågkommen som den man som satte Oskarshamn på kartan.

Håkan Juholt lyckades aldrig leverera det viktigaste för Socialdemokraterna - att skapa enighet och leda partiet ur den politiska förvirringen. Lägg där till ett par rejäla misstag som är lätta att kritisera och situationen blir ohållbar. Det är Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, analys av vad Håkan Juholt betytt för Socialdemokraterna.

– Han var på väg att sätta klasskillnaderna på dagordningen och påpekade bristerna i den offentliga sektorn. Han var på väg men föll samman.

Vad var hans misstag som partiledare?

– Han förmådde inte att samla partiet i konkreta reformförslag. Dessutom har han gjort misstag i stor symbolfrågor, som till exempel a-kassan. Det gör att folk undrar var han står och var partiet står.

Vad var hans bedrifter?

– Hans hetta i debatten gick nästan alltid ut på att föra fram klassfrågan. Dessutom är han en duktig debattör. Men det blev problem när debatten skulle följas upp med konkreta förslag, det saknas konkretion. Där var han också ett offer för partiets svaghet.

Den S-märkta statsvetaren Ulf Bjereld tycker att Juholts starkaste ögonblick som partiledare var tiden efter att han blivit vald.

– Han var som en vitamininjektion för Socialdemokraterna och lyckades pigga upp partiet ideologiskt. Han var även väldigt kraftfull sommaren 2011 när han pressade Fredrik Reinfeldt om jobbskatteavdraget. Sedan exploderade lägenhetsaffären och då var det kört. Han misslyckades med att vända den nedåtgående trenden och han misslyckades med att sätta fokus på politiken.

Vad ska han göra nu?

– Jag tror att han behöver en paus och göra något helt annat, kanske skriva en bok. Han är en otroligt skicklig politiker så det är viktigt att det finns en väg tillbaka men någon form av stimulerande karantän skulle nog vara bra. Å andra sidan vet man aldrig med Juholt - han kanske kommer frustande med nya idéer om några veckor.

På köpcentret Flanaden, där Håkan Juholt höll sitt avskedstal i lördags, lyfts två saker fram som hans största styrkor. Hans skicklighet i debatterna och att han lyckades sätta Oskarshamn på kartan.

– Han har talets gåva, det var aldrig något sludder, säger Oskarshamnsbon Bo Karlsson.

FAKTA

Vad har Håkan Juholt betytt för Socialdemokraterna?

Bo Karlsson, 69,

pensionär, Oskarshamn

– Svårt att säga, nedgången för partiet beror en hel del på hans affärer men innan de uppdagades tycker jag att han skötte sitt jobb. Han är en väldigt duktig debattör, sedan har han kanske inte gjort så mycket väsen av sig alla gånger.

Hur reagerade du när han avgick?

– För partiets skull var han tvungen att avgå. Mona Sahlin tvingades ju avgå för en toblerone. Men jag blev ändå förvånad, det blev jag å andra sidan när han valdes som partiledare också.

Ulf Karlsson, 72,

pensionär, Oskarshamn.

– Han har talets gåva, det var aldrig något sludder. Jag tycker att han har betytt mycket och jag tycker synd om honom. Han blev mer eller mindre mobbad och det har tagit oss hårt här i Oskarshamn.

Sara Berntsson, 22,

skoförsäljare, Oskarshamn.

–Jag är inte så insatt men jag tycker att han har satt oss i Oskarshamn på kartan. Det var stort när han blev partiledare och det var stort när han avgick.

Hur reagerade du när han avgick?

–Det har hänt så mycket på kort tid så jag blev inte direkt förvånad. Jag jobbade här i affären och det var en ovanlig dag med väldigt mycket folk, sedan var allt över på en kvart.

Carina Jonsson, 46,

butiksförsäljare, Oskarshamn.

–Det har jag svårt att säga men här i Oskarshamn är han väldigt populär.

Vad har han betytt för Oskarshamn?

– Jag tror att han har betytt mycket. Jag har bara bott här ett år men under den tiden har folk här pratat mycket om honom.

Blev du förvånad när han meddelade sin avgång?

Nej inte direkt. Jag tyckte synd om honom, han kunde ha blivit en bra partiledare men nu blev det inte så.

Henrik Höckerdal, 26,

studerande, Oskarshamn.

–Jag kan inte se så mycket positivt. Jag tycker mer hans tid har varit som en mellanlandning som har splittrat partiet. Däremot har han satt Oskarshamn på kartan.

Var det rätt beslut att avgå?

–Ja, han kände väl att han inte kunde bidra med så mycket mer. Jag hade gärna sett att Pagrotsky tar över, han har jag mest förtroende för.

ARTIKELN HANDLAR OM