Värdetransport rånades i Göteborg

NYHETER

Två maskerade och beväpnade män tvingade på måndagseftermiddagen personalen vid en värdetransport i Göteborg att lämna över väskor med bland annat pengar.

Ingen människa skadades vid kuppen.

Rånet skedde vid Frölunda torg vid 17-tiden. Rånarna försvann sedan på moped eller motorcykel, enligt polisen.

Flykten tycks ha varit förberedd så till vida att det finns rapporter om att så kallade fotanglar placerats ut. En brinnande väska, troligen en av de som rånarna kom över vid kuppen, hittades 20 minuter efter brottet. Några minuter senare hittades ytterligare en väska, dock ej brinnande. Den låg i en gångtunnel mot ett möbelvaruhus.

Hittade en pistol

Polisen har också hittat en pistol vid brottsplatsen. Man tror att det var den som användes vid kuppen och en första undersökning visar att det är en kopia, inte ett riktigt vapen.

Om rånarna tog säckarna från värdetransporten från själva bilen eller från väktarna fanns på måndagskvällen ingen säker uppgift om. Inte heller visste man då var pengarna i säckarna hämtats och hur stora summor det handlar om.

Flera vittnen

Enligt polisen finns det gott om observationer av hur de båda rånarna försvinner från platsen på vad som troligen är en moped. En bit därifrån, när de gjort sig kvitt säckarna och satt eld på den ena och tagit sig igenom två gångtunnlar, är spåren mera osäkra.

Brottsrubriceringen är, enligt polisens talesman Stefan Gustafsson, grovt rån även om rånarna dumpat sitt vapen vilket visade sig vara en kopia.

Det var ett stort antal fotanglar som spreds över trafikleden förbi Frölunda Torg.

– Säkert ett hundratal, förmodar Stefan Gustafsson, polisens presstalesman.

En bilist, som fick punktering, har också berättat om hur han sett en flaska slå i vägen. Om det är rånarna eller medhjälpare till dem som lagt ut trafikhindren vet man inte.

Leden fick stängas av i båda riktningarna medan vägbanorna rensades.

TT