Han kan bli räddningen

EU sätter press på Etiopien – ska få hem svenskarna

Martin Schibbye och Johan Persson.
NYHETER

Här är mannen som ska rädda de terrordömda svenskarna i Etiopien:

EU:s utvecklingskommissionär Andris Piebalgs.

Hans budskap är tydligt – Martin Schibbye och Johan Persson ska friges omedelbart.

Foto: Foto: AP
”SKA FRIGES OMEDELBART” EU skickar sin utvecklingskommissionär Andris Piebalgs till Etiopien – för att få svenskarna frigivna.

EU ska nu sätta press på den etiopiska regimen att frige de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson.

Det kommer att ske vid den Afrikanska unionens toppmöte till helgen, skriver Dagens Nyheter.

Normalt är Catherine Ashton Europeiska unionens högsta representant i utrikesfrågor.

– Vårt budskap att svenskarna omedelbart bör friges kommer i stället att framföras av kommissionär Andris Piebalgs, säger Ashtons talesman Maja Kocijancic till DN.

Letten Andris Piebalgs är EU:s utvecklingskommissionär.

Sveriges roll oklar

Även Sverige kommer att finnas på plats vid toppmötet i form av Carl Bildts närmaste man Frank Belfrage, men det är oklart om han kommer att ta upp de terrordömda svenskarnas fall.

– Det pågår ett arbete. Men vi berättar inte i detalj vilka samtal som vi för, säger Anders Jörle, UD:s presschef, till DN.

För svenskarna står nu hoppet till diplomatiska insatser från Sverige, EU, USA och andra västländer, skriver DN. Den etiopiska regeringen har dock gjort klart att de inte tänker vika sig för påtryckningar.

Fängslade sedan 1 juli

Det råder delade meningar om det är rätt sätt att få hem svenskarna. I en film producerad av regimen försvaras Etiopiens rätt att döma utländska journalister som haft samröre med terrororganisationer.

Martin Schibbye och Johan Persson har suttit fängslade sedan den 1 juli då de greps efter att ha försökt ta sig in i den stängda Ogadenprovinsen med hjälp av terrorstämplade ONLF-gerillan.

De dömdes till elva års fängelse för snart en månad sedan. I stället för att överklaga har svenskarna sedan dess arbetat på sin nådeansökan tillsammans med tre etiopiska advokater.