Vintern är här för att stanna

Rysskylan bjuder på minusgrader och snö

Foto: Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX
SE UPP I BACKEN Sportlovet är bara tre veckor bort, och meteorologerna förutspår bra väder för både skid- och pulkaåkning. Men så länge orkade inte systrarna Tintin och Elvina vänta – de gav sig i helgen ut i backen i Älvsjö utanför Stockholm.
NYHETER

Det ser lovande ut inför loven.

Nu kommer vintern till så gott som hela landet.

Och snön är här för att stanna, enligt Aftonbladets unika 14-dygnsprognos.

Vintern kom sent i år och har på många håll präglats av mildväder. Nu ser det dock ut att komma en period med riktigt vinterväder i så gott som hela landet.

– Det har blivit lite kallare nu. Det ser faktiskt ut att bli vinter ända ner i Götaland, säger Martin Hedberg, chefmeteorolog på vädertjänsten klart.se.

15 centimeter nysnö

Under gårdagsnatten drog snöbyar in över östra Götaland och Svealand, som lokalt gav upp till 15 centimeter nysnö. Mest snö föll på Öland och i Kalmartrakten.

– Vädret präglas av ett högtryck och av kall luft från Ryssland som kommer in över landet, säger Martin Hedberg.

Till skillnad från tidigare i vinter verkar inte snön smälta bort direkt den här gången.

– Den ser ut att ligga kvar. Det ska vara fortsatt kallt, mellan noll och minus fem grader i östra delarna av Svealand och Götaland.

Även i resten av landet väntas det bli mestadels minusgrader den kommande tiden.

I det sydligaste kustlandet kommer temperaturen dock att pendla kring noll grader. I norra Norrlands inland blir det däremot riktigt kallt under i dag och

i morgon med temperaturer nedåt 20–30 minusgrader på vissa håll.

”Blir bra skidföre”

Framåt nästa helg väntas mer snö på flera håll i landet.

Hur blir sportlovsvädret?

– I hela Norrland och nordvästra Svealand ser det ut att bli bra skidföre, både på längden och utför. Från Dalarna och Värmland är snödjupet ungefär två decimeter, från Jämtland och norrut är det ungefär en halvmeter, säger Martin Hedberg, mindre än tre veckor innan de första loven börjar.