”Samma gamla tuffa Sverige”

NYHETER

Reaktionerna blev starka på Aftonbladets artikel om 12-åriga Emilie som varit cancersjuk och nu riskerar att bli hemlös.

Vårdbidraget har inte räckt till räkningarna och nu säljer Kronofogden familjens bostad.

”Har inte Sverige något socialt skyddsnät alls”, frågar sig flera läsare.

Emilie, 12.

I skrivande stund är artikeln om Emilie dagens mest lästa på Aftonbladet.se.

Vid 15.00 hade dryg 117 000 människor läst om den unga tjejen i Fjärdhundra utanför Enköping som inte får leva ett liv som andra 12-åringar i Sverige.

En mardröm

För tre år sedan upptäcktes en hjärntumör i Emilies bakhuvud och hon opererades på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Den kampen vann Emilie, men nu återstår en strid mot de svenska myndigheterna. En byråkratisk mardröm som har tvingat familjen att lämna sitt hem, eftersom vårdbidraget inte räcker till att betala räkningarna.

Alla familjens ägodelar har mätts ut och bostaden ligger ute för försäljning hos kronofogden.

– Jag önskar bara att jag får behålla min hund, säger Emilie.

”Samma gamla tuffa Sverige”

Det är flera år sedan Aftonbladet började med vinjetten ”Nya tuffa Sverige” framför vissa artiklar som handlar om vanliga människor i landet som råkat bli sjuka eller arbetslösa och hamnat i en spiral där samhällets skyddssystem upphört att fungera.

”Kanske borde ni ändra vinjetten till ”samma gamla tuffa Sverige”, skriver en av alla läsare som upprörs över Emilies situation.

”Det här är samma gamla tuffa Sverige som inte ger medborgarna rätt att vara sjuka.”

Det senaste i raden av mejl kommer från läsaren Ingrid Sigfridsson som skriver:

”Hennes historia berörde mig väldigt mycket och jag blev samtidigt också oerhört arg och ledsen över de ekonomiska bekymmer som drabbat familjen efter sjukdomen. Ska människor behöva bli hemlösa för att de drabbats av sjukdom?”

Emilie får mejlen

En annan läsare, Annelie, jämför med sin egen situation för några år sedan.

”Jag läste artikeln i dag om Pernilla och Emilie och blev berörd. Jag satt själv för c:a 10 år sedan med ett barn svårt sjuk i anorexi. Jag hamnade i ungefär samma situation och mitt skuldberg hamnade hos kronofogden, och under flera år hade jag skitdåligt ekonomiskt och fick vända på allt. Mitt barn och jag hade som vi kallade ”bankomatkortsvaka” under flera år efter sen hon tillfrisknat, vi satt alltså och vakade in när barnbidraget skulle komma för att kunna gå till macken och fira.”

Alla era mejl kommer att vidarebefordras till Emilie och hennes mamma Pernilla Lörhammer.

– Vi är väldigt tacksamma att någon tar oss på allvar för första gången på många år, säger Pernilla.