De jagar en dröm

Förlorarna i S-striden kan få nyckelroller i riksdagen

NYHETER

Kandidaterna som borde ta över vill inte – och de som vill får inte.

Konflikterna i VU tvingar nu S-toppen att höja insatsen i partiledarstriden.

Aftonbladet kan i dag avslöja att det just nu diskuteras hur den förlorande falangen ska kompenseras med topposter i riksdagen.

Senast på fredag ska Socialdemokraternas verkställande utskott, VU, presentera hur Håkan Juholts efterträdare ska tas fram.

Även i går gick arbetet mycket trögt. För tredje dagen i rad meddelade partisekreteraren Carin Jämtin: på S-fronten intet nytt.

Som Aftonbladet i går kunde avslöja plågas VU av hårda falangstrider. Därför har man letat febrilt efter en person som står utanför bråken.

”Skulle inte klara det”

Enligt uppgifter till Aftonbladet har alla fyra kandidater som accepteras av både höger- och vänsterfalangen tackat nej. Bland dem finns tidigare ministrarna Leif Pagrotsky och Anders Sundström. Dessutom har IF Metalls ordförande Stefan Löfven sagt att han inte vill.

– Han gör sitt jobb som ordförande bra, men skulle inte klara av att bli partiledare. Inom LO vill många se Pär Nuder, säger en källa inom LO.

Den fjärde som fått ökad press på sig att ta över är Carin Jämtin, som hyllats för sitt sätt att styra det krisande partiet. Men även hon nobbar toppjobbet.

– Skulle hon ge med sig skulle hon bli vald på nolltid, säger en S-källa.

Enligt vad Aftonbladet erfar är läget i VU just nu så låst att det finns en risk att man tvingas ge upp en snabb lösning och i stället tvingas ställa in sig på en extrakongress, tidigast i april. Det skulle kunna bädda för en öppen valprocess där flera kandidater kliver fram.

Just nu kämpar VU-ledamöterna desperat för att komma överens.

– Man diskuterar möjligheten att kasta in andra poster i förhandlingarna för att göra alla till lags, säger en S-källa.

Anses uträknade

Det kan handla om att den förlorande falangen kompenseras med tunga poster som gruppledare och ekonomisk-politisk talesperson.

Flera kända högerkandidater anses redan ha dribblat bort sina chanser eftersom de var med i det smutsiga spelet bakom Juholts avgång. Dit hör VU-ledamoten Sven-Erik Österberg. Men även Thomas Östros, som i går bröt tystnaden och sa att han inte såg sig som blivande partiledare.

Även flera av vänstersidans favoriter anses vara uträknade. Dit hör bland annat VU-ledamoten Veronica Palm och S-kvinnors ordförande Lena Sommestad.

Den nya vänsterfavoriten är i stället Morgan Johansson, som i går blev den första att öppet säga att han skulle kunna tänka sig att bli partiledare.

Enligt Aftonbladets källor handlar Johanssons utspel om att vänsterfalangen vill lägga beslag på gruppledarposten.

FAKTA
ARTIKELN HANDLAR OM