Kvinna i kapardrama – längs riksväg 40

NYHETER

En bli stod parkerade på riksväg 40.

Bredvid den stod, troligen, en man och en kvinna och verkade vara i nöd.

När en passerande kvinna stannade för att hjälpa dem rånades hon under vapenhot.

Dramat inträffade under gårdagskvällen, när två beväpnade personer kapade en personbil på riksväg 40 vid Axamo utanför Jönköping.

Det var runt klockan 19.25 som polisen fick in flera samtal från förbipasserande om att en bil stod i diket och att två personer som stod bredvid den såg ut att ha vapen.

Hotade med vapen

Kaparna, en man och en kvinna, stod i mörkret vid sin egen bil och fick till slut en kvinna att stanna, då hon trodde att de behövde hjälp.

De hotade henne med vapen, tog hennes bil och försvann. Kvinnan uppges vara fysiskt oskadd.

Polisen avlossade ett skott under jakten på bilkaparna i Jönköping. Enligt Jönköpings-Posten sköt polisen mot bilens däck när kaparna plötsligt styrde mot en polisbil som försökt stoppa dem. Om polisen fick träff eller inte är oklart, men kaparna fortsatte sin färd innan polisen till slut kunde stoppa bilen och anhålla en man. I fordonet hittades ett vapen.

– Jag kan bekräfta att ett skott har avlossats, men ingen person har skadats, säger Magnus Roman, presstalesman vid polisen i Jönköping, till TT.

Letar efter den andre

Ytterligare en person greps på onsdagsmorgonen.

– Hon gav sig själv till känna och greps på onsdagsmorgonen, säger vakthavande befäl Jan Lagerqvist.

De båda gripna är misstänkta för grovt olaga tvång, en rubricering som mildrats från att tidigare ha varit grovt väpnat rån.

Enligt Jan Lagerqvist fanns ingen uppsåtlig tanke på rån eftersom de helt enkelt hade kört av vägen med sin egen bil och när kvinnan sedan stannade för att hjälpa till tog de hennes bil.

Paret anklagas också för tillgreppet och för vapenbrott.

Både mannen och kvinnan, i 45- respektive 35-årsåldern, är kända sedan tidigare av polisen efter allehanda brottslig verksamhet, inklusive grov.