Rotfyllde patienternas tänder med metallgem

Foto: COLOURBOX
NYHETER

En amerikansk tandläkare har använt sig av gem när han gjort rotfyllningar på patienter.

Skälet: Han ville spara pengar.

Nu kan han dömas till femton års fängelse.

Den före detta tandläkarens patientjournaler är rena skräckläsningen.

Michael Clair, 53, från Fall River i Massachusetts, USA, har erkänt att han använt metoder som kan vara farliga i sin tidigare tandläkarmottagning.

Drabbats av infektioner

Han har exempelvis använt sig av delar av gem när han rotfyllt patienters tänder, något som kan orsaka smärtor och infektioner.

Enligt åklagaren har också ett antal av Clairs patienter rapporterat att de fått infektioner efter att Clair rotfyllt deras tänder.

Michael Clair stängdes av från det amerikanska statliga sjukvårdsprogrammet Medicaid 2002, som är till för fattiga och låginkomsttagare, men han har trots det fortsatt arbeta genom Medicaid genom att låta kollegor på hans praktik stå på räkningarna, rapporterar New York Daily News.

Erkänt brott

I juli 2006 drogs dock Clairs licens att arbeta som tandläkare in i Massachusetts och han har nu inte rätt att arbeta som tandläkare någonstans i landet.

Själv har Michael Clair erkänt sig skyldig till bedrägeri gentemot sina patienter och uppger att han gjorde det eftersom han ville spara pengar.

Clair är dessutom misstänkt för bedrägeri mot Medicaid, överfall och misshandel samt olaglig förskrivning av receptbelagd medicin, något som klassas som narkotikabritt. Han misstänks också ha hotat vittnen.

Dom väntas falla i nästa vecka. Han riskerar att dömas till femton års fängelse.