Hiv-smittad man döms till fängelse

Har haft oskyddat sex med åtta kvinnor

NYHETER

Den 20-årige mannen hade oskyddat sex med åtta kvinnor – utan att berätta att han har hiv.

När han hängdes ut i ”Efterlyst” lämnade han in sig till polisen.

I dag dömdes han till åtta månaders fängelse.

Den 20-årige mannen har haft hiv sedan födseln.

Den 14 juli i fjol efterlystes han av polis.

Överlämnade sig

Meningen var att han skulle inställa sig för tvångsisolering enligt smittskyddslagen eftersom det kommit fram att han haft oskyddade samlag med flera kvinnor – utan att berätta om sin sjukdom. Men han kom aldrig dit och jakten efter mannen började.

Den 25 oktober bestämde sig därför TV 3:s "Efterlyst" för att gå ut med namn och bild på den unge mannen.

När han fick veta det överlämnade han sig frivilligt till polis.

I december åtalades han för försök till grov misshandel och framkallande av fara för annan.

Enligt åtalet har han haft oskyddade samlag med åtta unga kvinnor. De yngsta offren är i övre tonåren.

Kvinnorna, som inte känner varandra, berättade under rättegången hur de fick en chock när de fick veta att de kunde ha smittats med hiv. Alla uppfattade 20-åringen som mycket trevlig och snäll och han hade inte sagt något om sin sjukdom till någon av dem.

Döms

Brotten ska ha begåtts i Malmö, Tomelilla, Eslöv samt Bunkeflostrand mellan hösten 2008 och sommaren 2011.

I dag föll domen mot mannen i Malmö tingsrätt.

Han döms till åtta månaders fängelse för framkallande av fara för annan. Han ska även betala sammanlagt 220 000 kronor i ersättning till kvinnorna.

Tingsrätten menar att han tagit stora risker under flera år och att brottet är så allvarligt att det inte är tal om annat än fängelse.

Den 20-årige mannen nekar till brott. Han erkänner endast sexuellt umgänge med två av kvinnorna och dem menar han att han berättat om sin sjukdom för.

Han sa även under rättegången att hans värden var så bra att risken att smitta någon var mycket liten.

Men en läkare som hördes berättade under rättegången att 20-åringens värden varierade under åren då han misskötte sin medicinering.

FAKTA

hiv:

Hivinfektion och aids orsakas av Humant Immunbrist Virus, ett så kallat retrovirus med ganska låg smittsamhet. Utmärkande för retrovirus är att de lagras i kroppens arvsmassa. En hivinfektion läker inte ut spontant, utan den smittade bär på viruset resten av livet. Blod och andra kroppsvätskor kan sålunda vara smittsamma för andra under mycket långa tider, även om smittsamheten vid exponering inte är särskild stor.

Smittan kan överföras vid samlag och från en infekterad kvinna till hennes barn. Man kan också smittas om man får i sig blod eller annan vävnad från en smittad person, till exempel om man delar spruta eller får blodtransfusion.

Hiv smittar inte vid sociala kontakter. Som smittad behöver man inte vara rädd för att smitta vänner, släktingar eller barn i sin omgivning i vardagslivet. Det är vid sex och samlag och om man blöder respektive ska hantera blod eller blodspill på något sätt som man ska vara försiktig. Symtomfri hivinfektion leder nästan aldrig till någon begränsning i yrkesverksamheten.

(Smittskyddsinstitutet)