Barnläkaren utsattes för tortyrliknande behandling

En förundersökning om tjänstefel inledd

Foto: ULF HÖJER
Barnläkaren under rättegången.
NYHETER

Den kvinnliga narkosläkaren greps misstänkt för dråp på en liten flicka.

I arresten menar hon att hon utsattes för tortyrliknande metoder och vägrades sömn.

Nu har en förundersökning om misstänkt tjänstefel inletts.

Den 2 mars 2009, mitt i ronden, greps den 57-åriga narkosläkaren på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Hon har under rättegången berättat att hon inte alls förstod varför polismännen hämtade henne.

– Jag tänkte, har jag kört på någon? sa hon under rättegången.

Lampan tänd

Den kvinnliga läkaren fick veta att hon misstänktes för dråp på den lilla flickan Linnea som hon behandlat ett halvår tidigare.

Under rättegången i höstas berättade den 57-åriga läkaren hur hon möttes av oförstående och aggressiva poliser under förhören. Hur de inte förstod de medicinska termerna och missuppfattade saker hon sa.

Och i en intervju med Läkartidningen har hon mer ingående beskrivit hur hon behandlades i arresten.

–  Jag frågade hur länge jag skulle sitta där (i cellen). »Tills du har berättat vad du har gjort.«, säger kvinnan till Läkartidningen.

Narkosläkaren berättar att under den veckan hon satt i arresten på polisstationen så var lampan tänd dygnet runt.

– De kom in och öppnade dörren ideligen på natten, när jag skulle försöka sova.

Vägrades sömn

Natten innan häktningsförhandlingen fick hon inte sova alls, säger hon. En polisman som vaktade i arresten ska varje halvtimme under natten ha väckt barnläkaren och tvingat henne att ställa sig upp på golvet så att han "skulle se att hon levde".

– Till slut när han hade gjort det varje halvtimme så orkade jag inte. Då kom han in i cellen och sa att jag var tvungen att ställa mig upp. Jag sa att jag ska på förhandling i morgon, jag måste få sova, jag förstår inte varför du ska ha mig att stå upp varje halvtimme här på natten. Då slängde han ner mig på britsen, in i väggen, och sa att om jag inte förstod det så kanske jag förstod det efter det här. Det är ju ren tortyr, säger läkaren till Läkartidningen.

Vid ett annat tillfälle fick hon inte frukost säger hon.

– Jag var sist i kön, så det fanns inget kvar. Då hade jag varken fått lunch, middag eller frukost.

Ingen misstänkt

På grund av uppgifterna i tidningen har en förundersökning om misstänkt tjänstefel inletts.

– Det är när man läser artikeln tre personer vars beteende man kan ifrågasätta. Men det är viktigt att poängtera att ingen är misstänkt i nuläget och ingen är hörd. Vi ska börja med att höra målsäganden och det har inte gjorts än, säger Håkan Roswall, chefsåklagare på riksenheten för polismål.

Han säger att regelbunden tillsyn ska förekomma.

– Men det brukar gå till så att man tittar genom dörren. Man väcker inte folk och tvingar dem att resa sig upp om, säger han.

Det var i mars 2009 som åklagare inledde förundersökning gällande dråp mot en läkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna.

Solna tingsrätt ogillade åtalet i en dom den 21 oktober 2011.

En enig domstol fann det inte bevisat att ett brott hade begåtts och påpekade att det inte heller bevisats att läkaren begått något medicinskt fel.

FAKTA

Detta har hänt:

3 juni 2008 föds en flicka, Linnea, på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, mer än tre månader för tidigt. Två dagar senare får hon dropp med alldeles för hög koncentration av natriumklorid. Strax därefter konstateras att flickan har en dubbelsidig blödning i hjärnan.

  Den 19 september görs en magnetröntgen på Linnea. Ett läkarteam konstaterar att hennes liv inte går att rädda. Man beslutar i samråd med Linneas familj att stänga av respiratorn.

  Den 20 september 2008 avlider Linnea på Astrid Lindgrens barnsjukhus sedan hennes respirator har kopplats bort.

  Föräldrarna vädjar flera gånger till läkaren under flickans dödskamp att hon ska få någonting för att slippa att lida.  Sprutor med färdigblandad tiopental, stesolid och morfin fanns på salen.

  Den 6 oktober gör anhöriga en polisanmälan mot sjukhuset. De anser att flickan har vanvårdats och de vill ha svar på varför dottern dog. De begär att kroppen ska obduceras.

  Obduktionen sker den 14 oktober. Då hittas höga halter av morfin och tiopental i ett blodprov från flickans lår. Rättsläkaren slår larm och polisen gör en anmälan om mord på barnet och åklagare kontaktas.

  Den 2 mars 2009 frihetsberövas barnläkaren men släpps efter åtta dagar, fortfarande misstänkt.

Den 1 februari i år åtalas hon för dråp.

  Rättegången skulle ha börjat den 31 maj men ställdes in sedan försvaret rest invändningar mot åklagarens bevisning.

  Den 21 oktober föll domen. Läkaren friades helt.

ARTIKELN HANDLAR OM