Mäklarna tror på stigande bopriser

Så mycket stiger priserna

Positiva tongångar Mäklarna tror nu att bostadspriserna vänder upp efter en tung period.
NYHETER

Nu vänder bostadspriserna upp. Mäklarna tror på en kraftigt ökad efterfrågan på bostadsrätter och småhus i de tre storstadsregionerna.

Priserna på bostadsrätter väntas stiga med 2-3 procent.

Efter att bostadspriserna har sjunkit och försäljningarna gått trögt under slutet av förra året verkar priserna nu vara på väg upp. I SBAB:s Mäklarbarometer för första kvartalet i år förväntar sig en fjärdedel av mäklarna i Storstockholm, Storgöteborg och Stormalmö en kraftigt ökad efterfrågan på bostadsrätter och småhus, jämfört med sista kvartalet förra året. De tror också att försäljningarna kommer att gå snabbare.

– Vi ser en stark bostadsmarknad i början på det här året. Jag skulle tro att det har att göra med att Riksbanken har sänkt räntan och att börsen har gått upp, säger Tomas Pousette, chefsekonom på SBAB Bank.

Störst ökning i Stockholm

Störst ökning förväntar sig mäklarna i Stockholm, där priserna på bostadsrätter väntas stiga med 3,5 procent. Småhuspriserna väntas stiga med runt en procent i Stockholm och Göteborg, medan de i Malmö väntas förbli oförändrade. I Malmö blir också prisökningen för bostadsrätter minst, enligt prognosen.

– Jag tror att Malmö plågas av att det är svagt på andra sidan sundet, i Köpenhamn. De har ju en integrerad bostadsmarknad, säger Tomas Pousette.

Stabilare ekonomi

Han tror att den ökade optimismen har att gör med att ekonomin verkar ha stabiliserats.

– Även om det inte är någon sjudundrande konjunkturuppgång så är det i alla fall inte det fria fall som vi såg vid finanskrisen 2008/2009.

Han poängterar dock att prognosen bara gäller första kvartalet i år och att det är just en prognos.

– Skulle det bli en allvarlig kris i Grekland och inom EMU eller krig i Hormuzsundet mellan USA och Iran så kan det förändras snabbt, säger han.

FAKTA

Så mycket stiger priserna

Bostadsrätter

Storstockholm: 3,5 procent

Storgöteborg: 2,4 procent

Stormalmö: 1,6 procent

Småhus

Storstockholm: 0,9 procent

Storgöteborg: 1,1 procent

Stormalmö: 0,4 procent