Dansk och amerikanska fritogs av Navy Seals

Foto: AP
Dansken Poul Hagen Thisted, 60, och amerikanskan Jessica Buchanan, 32, fritogs.
NYHETER

Amerikanska specialstyrkor fritog på ondagsmorgonen två hjälparbetare som kidnappats av somaliska kriminella i en vågad attack från luften.

Nio av gisslantagarna dödades vid attacken.

Foto: US NAVY
Oderatat foto från när den amerikanska specialstyrkan övar.

Samma amerikansk specialstyrka som dödade Usama bin Ladin fritog tidigt på onsdagen danske Poul Hagen Thisted, 60, och amerikanska Jessica Buchanan, 32, som kidnappats av somaliska kriminella. I skydd av mörkret attackerade soldater ur specialförbandet Navy Seals Team 6, som släppts med fallskärm, det läger där gisslan hölls fången. Attacken skedde i närheten av staden Adado i Somalias inland.

Hölls fångna av piratgrupp

Den befriade duon, som arbetade för den danska hjälporganisationen Dansk Flygtningehjaelp, hade hållits fångna av de kriminella, som tillhör en av landets piratgrupper, sedan oktober förra året. De två arbetade då med minröjning i norra Somalia. Organisationen hade tidigare försökt förhandlat med gisslantagarna, men utan framgång.

"Detta är ännu ett budskap till världen om att USA sätter hårt emot för varje hot mot de våra", skriver USA:s president Barack Obama i ett uttalande.

Obama beordrade attacken

Tillslaget mot de kriminella, som skedde på order av presidenten själv, kom en vecka efter att amerikansk underrättelsetjänst snappat upp information om att Jessica Buchanans hälsa hade försämrats drastiskt.

– En av de gisslantagna hade en sjukdom som var mycket allvarlig och som behövde tas om hand, sa Danmarks utrikesminister Villy Sövndal till danska TV2.

En pirat, som pratat med personer som varit på platsen, sade till AP att fångvaktarna överraskades av de amerikanska styrkorna när de låg och sov efter att ha tuggat drogen kat under kvällen. Han uppgav också att nio av fångvaktarna ska ha dödats vid attacken och att tre av dem ska ha förts bort, troligen av amerikansk militär.

Somaliska myndigheter uppger att minst åtta pirater dödats. Ingen ur den amerikanska styrkan ska ha skadats i attacken, uppger den amerikanska försvarsministern Leon Panetta.

Båda mår bra

Efter fritagningen flögs gisslan med helikopter till en amerikansk militärbas i Djibouti och de ska enligt den danska hjälporganisationen må bra och snart få träffa sin familjer.

– En av de första saker Puol och Jessica hade möjlighet att göra var att ringa sina familjer och berätta att de var fria, sa en av organisationens företrädare, Mary Ann Olsen, till AP.

Hon sa också att Jessica Buchanan inte var sjuk, men att hon behövde medicin.

Flera andra utlänningar hålls fortfarande som gisslan i Somalia, bland annat en brittisk turist, två spanska läkare samt en amerikansk journalist som kidnappades i lördags.