”Jag kommer hem till dig”

NYHETER

Här attackeras ”Efterlysts” reporter.

När kamerateamet bevakade en rånrättegång i Stockholm uppstod tumult.

– Jag kommer hem till dig så att du vet det, säger en åhörare som blir filmad.

Johannes Jakobsson, redaktör och reporter på TV3:s ”Efterlyst”, filmade i går utanför en rånrättegång i Södertörns tingsrätt.

– Vi var där för att träffa åklagaren och för att följa upp en grej vi gjorde i höstas, säger han.

Gick till attack

Flera kompisar till de fem misstänkta rånarna fanns också på plats. Och när de fick syn på Johannes och fotografen gick de omedelbart till attack.

– Vi stod och väntade utanför salen och då kom det ut en massa folk som jag antar var där för att stötta de åtalade. De började gapa och skrika om att vi inte fick filma. I samband med det så går väktaren in i salen och stänger dörren om sig. Det är ju anmärkningsvärt, säger Johannes Jakobsson.

Väktaren försvann

På inslaget syns hur väktaren försvinner in genom en dörr. Teamet blir ensamt med gänget som knuffas och fortsätter framföra sina krav på att kameran ska stängas av.

– Det blev en väldigt hotfull situation. Vi trodde att vi hade säkerhetspersonal som skyddade oss, men han försvann.

Efter ett tag lugnar det ner sig. En kille ur kompisskaran går då fram till Johannes Jakobsson och fotografen för att fråga om de tänker sända materialet. Han blir snabbt aggressiv när han inte får svar.

– Jag kommer hem till dig så att du vet det, säger han.

När Johannes Jakobsson undrar vad han ska göra där, svarar killen:

– Testa mig! Testa mig!

”Försöker stävja”

Thomas Östman, säkerhetsansvarig för tingsrätterna i Stockholm, ser allvarligt på det inträffade.

– Det är sådant vi försöker stävja genom att ha ordningsvakter, säger han.

Han hade i eftermiddags ännu inte hunnit skaffa sig någon bild över vad som hände vid förhandlingen. Samtidigt tror han inte att väktaren medvetet övergivit kamerateamet.

– De kan ha stängt för att ta ut de frihetsberövade. När man har så mycket folk och två salar att bevaka så blir det en prioriteringsfråga.

”Uppfattas provocerande”

Men Thomas Östman anser att teamet också har ett eget ansvar för sin säkerhet.

– När man filmar i sådana här situationer så kan det uppfattas som provocerande. Därmed inte sagt att man inte ska filma.

”Efterlyst” har polisanmält händelsen och kommer att sända ett inslag i kväll där de publicerar bild på den unga man som framför det tydligaste hotet.

– Vi vill visa att det är oacceptabelt att man hotar journalister i deras yrkesroll. Och att det inte är okej att ha en säkerhetsnivå på tingsrätterna där sådant här kan hända, säger Johannes Jakobsson.