Han är bäst i Sverige på att laga mat

Foto: Peter Wixtröm
Prins Carl Philip, vinnaren Klas Lindberg och landsbygsminister Eskil Erlandsson.
NYHETER

Här är Sveriges nästa stora matlagningsstjärna.

Klas Lindberg vann i dag årets kock – och nu kan du laga hans vinnarrätt.

– Jag tyckte det blev asgott, säger han. 

Foto: Årets kock
Vinnarrätten.

I dag avgjordes SM i professionell matlagning i Stockholm.

Temat var "Det nya svenska arvet" och sex finalister gjorde upp om den eftertraktade titeln.

Efter flera intensiva timmar vid spisen var det till slut Klas Lindberg, till vardags på Klas Lindberg Mat & Vin i Stockholm, som vann före Daniel Engellau på andra plats.

Klas Lindbergs bidrag var hällstekt biff med mörkokt skomakabiff, glaserad majrova, lökar i olika texturer, krassekräm och rökt märgsmör.

Tog emot priset av prinsen

– Det känns fantastiskt, säger Klas Lindberg.

Under onsdagskvällen fick han ta emot sitt pris av den matintresserade Carl Philip.

– Vi är mycket glada och stolta över prinsens medverkan. Prinsen har ett stort engagemang för den svenska gastronomin och det är en stor ära att han nu kröner Årets Kock 2012, säger Hanna Halpern, general för tävlingen.

Prestigefullt

Årets kock är en mycket prestigefull titel – och alla yrkesverksamma svenska kockar bjöds in att delta i årets tävling. De tävlande anmälde sig sedan med sitt bästa recept på en valfri varmrätt.

Totalt var det 147 kockar som lämnade in tävlingsbidrag, vilket är fler än något år tidigare. En jury bestående av ett femtontal av landets bästa kockar bedömde sedan bidragen helt anonymt och valde ut 24 semifinalister. 

Så lagar du Klas Lindbergs vinnarrätt:

www.aretskock.se

(Receptet finns som pdf i högerspalten under Klas Lindberg.)