Experterna: Det ska du tänka på, Löfven

1 av 3
Elaine Bergqvist, retoriker.
NYHETER

I går fackbas.

I dag partiledare.

Aftonbladet bad tre proffs att guida Stefan Löfven till en lyckad förvandling.

SNACKET

Elaine Bergqvist, retoriker

När jag ser honom i talarstolen slår det mig att han väldigt ofta kliar sig på näsan och det är inte bra, det ger ett nervöst intryck. Någon som hela tiden tar sig i ansiktet får man inte förtroende för.

Hans rörelser är näst intill obefintliga – en typisk talarstolskramare.

Stefan Löfven är Juholts motpol. Där Juholt använde sig av humor och karismatisk jargong är Löfven analytisk, stabil och trygg, och det tror jag är precis vad Socialdemokraterna söker nu.

I de tal jag har hört inriktar han sig för mycket på att berätta om alliansens brister. Det lutar åt pajkastning. I stället ska han berätta vad hans parti vill.

Löfven har ett begripligt och målande språk, men tyvärr ingen karisma som talare. Men han kommer absolut att kunna nå ut precis som Reinfeldt som har ungefär samma teknik.

STILEN

Daniel Lindström, modechef på tidningen Café

Stefan Löfven ser ut som en typisk gråsosse och det är helt okej för en fackbas att se ut så. Men som partiledare måste han skärpa till sig stilmässigt.

Som många andra i hans generation har han alldeles för mycket tyg

i kläderna. Han har en kostym som fladdrar runt kroppen och en lång, bylsig jacka.

Han ska byta jackan mot en elegant ullrock som kommer att signalera stringens och köpa en kostym med passform. Slips måste han naturligtvis ha och hans oputsade, tråkiga skor ska bytas ut.

Jag ser också att han använder ryggsäck, det är lite för sportigt för en partiledare.

Jag tycker också att han ska klippa sig. Han börjar bli tunnhårig och det ser mycket bättre ut om man accepterar det och kortar håret på sidorna. Det skulle få honom att se mäktigare ut.

Jan Eliasson är en bra förebild att härma.

SÄTTET

Paul Ronge, mediarådgivare

Stefan Löfven är precis som en lång rad Metallordföranden tidigare; mycket genomtänkt och cool i förhållande till medier.

Man kan säga att han tänker igenom vad han ska säga mycket noga och det kommer inget oväntat från honom.

Jag tycker inte att det finns något att förändra hos honom nu. Han är lugn, vänlig och rak i sin kommunikation, det är lätt att förstå vad han säger.

Formen är alltså bra, det återstår att se vad det blir för innehåll.

Förhoppningsvis visar det sig att han är duktig på engelska, för vi tycker att det är pinsamt med en ledare som inte behärskar det språket, det råkade Mona Sahlin ut för.

Nu är det viktigast att Löfven har bra rådgivare, han har ingen politikervana och riskerar att bli bortdribblad i intrigmakandet precis som Leif ”Blomman” Blomberg blev.