Nu ska beslutet om Löfven fattas

Söderström: "Han kommer att sitta länge, länge, länge"

NYHETER

Stefan Löfven vill inte säga hur länge han blir kvar som partiledare.

Om man lyssnar på styrelsen blir det ett bra tag.

– Han kommer att sitta länge, länge, länge, säger VU-ledamoten Elvy Söderström.

– Jag ser honom som en långsiktig lösning, säger Sven-Erik Österberg.

Partistyrelsen håller möte under morgonen för att formellt välja Stefan Löfven till ny ledare för Socialdemokraterna.

Pratar om han väljs

Mötet hålls vid Fotografiska museet i centrala Stockholm. Stefan Lövfen anländer i kostym, vit skjorta, men ingen slips. Han vill själv varken uttala sig om hur länge han ser sig själv på ledarposten eller om den kontroversiella synen på kärnkraft.

– Nu ska demokratin ha sin gång och sedan ska jag börja prata politik. Nu vill jag låta partistyrelsen sammanträda. Jag tror mycket på socialdemokratin, säger Stefan Lövfen och avslutar:

– Blir jag vald ska jag börja prata politik.

"Längre än Persson"

På frågan hur länge partikollegorna tror Löfven kommer leda partiet säger Elvy Söderström.

– Han kommer att sitta länge, länge, länge.

Längre än Göran Persson?

– Ja, vad var det han satt, elva år? Ja, säger hon till Aftonbladet.

Klockan 12 hålls en presskonferens där beslutet presenteras.

Ilmar Reepalu, kommunstyrelsens ordförande i Malmö:

– Han kommer att bli statsminister och kommer att sitta i minst två perioder. Han kommer se till att Sverige inte blir så kallt som det är nu, utan ett land som håller samman bättre. Han kommer se till att fler får arbete, och bekämpa ungdomsarbetslösheten.

Kärnkraften "inte ett problem"

– Jag är säker på att han kommer att sitta till nästa val, säger Immar Reepalu, som kommenterar kritiken mot VU:s stängda valprocess med att "VU har skött det här utmärkt".

Han tror inte heller att Löfvens syn på kärnkraft kommer att innebära några problem för partiet.

– Nej det tror jag inte. Han är för kärnkraft, men alla inser att det kommer att ta ett tag att hitta alternativ.

VU-ledamoten Tomas Eneroth uppger att han är "glad över valet av Löfven".

– Hans viktigaste egenskap är att han är en samlande ledare för hela rörelsen.

Waidelich: "Räknar inte med något"

Nuvarande ekonomisk-politiske talespersonen Tommy Waidelich uppger sig även han vara "glad" att se Löfven som ny partiledare. Han svarar på Aftonbladets fråga om vem han tror kommer inneha hans post i fortsättningen.

– Det får vi se, jag tycker det är naturligt att den nyvalde ordföranden väljer sin ekonomisk-politiske talesperson, precis som Håkan gjorde.

Räknar du med att sitta kvar?

– Jag räknar inte med någonting. Nu ska vi gå in här och välja en ny partiledare och sedan ska han utse sin ekonomisk-politiske talesperson, det är ingen dramatik i det, säger Tommy Waidelich.

Moberg: "Han blir statsminister"

VU-ledamoten och gruppledaren i riksdagen, Carina Moberg, är övertygad om att Löfven blir statsminister. Hur länge han blir kvar har hon dock svårare att säga.

– Det vet jag inte. Tiderna förändras. Jag tror inte vi kommer se de 20-åriga mandatperioderna därför att det är så otroligt tufft att vara toppolitiker i dag. Det får framtiden utvisa. Jag tror alla är tveksamma till att vara partiledare, men han är tuff, säger hon till Aftonbladet och fortsätter:

– Han kommer vara en tuff lagspelare som leder partiet tillsammans med andra människor.

Moberg tror inte heller hon att kärnkraftsfrågan blir problematisk:

– Vi har alla gjort uttalanden tidigare. Nu axlar han en ny position. Vi har ett ständigt löpande diskussion.

Lundby-Wedin: "Han är feminist"

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin "ser Löfven som statsminister efter 2014". Hon får frågan om det finns någon konflikt kvar kring Metalls beslut om ett nej till jämställdhetspotter, som inte var populärt bland övriga LO-förbund.

– Alla som sitter runt LO:s styrelsebord vet att Stefan i många sammanhang gått före när det gäller synen på jämställda villkor. Det här var en teknisk fråga som inte lyckades den här gången, men det ska inte ligga honom i fatet. Han sa i går kväll på ett internt möte "Jag är feminist", och det är han.

– Vi är stolta över att ha en förbundsordförande från LO, det är första gången, fortsätter hon. Han kommer inte förhindra, snarare stimulera debatten i partiet. Han är lyssnande.

Löfvens familj tvekade

– Han kommer att sitta länge och han kommer att bli statsminister, säger Europaparlamentarikern och ex-ministern Marita Ulvskog.

– Det är en väldigt bra och kompetent person. Han är omdömesgill, klok och har goda ledaregenskaper, säger riksdagsledamoten och före detta statsrådet Ylva Johansson.

S tunga namn i Göteborg, Anneli Hulthén, är övertygad om att Löfven kommer sitta kvar "först och främst fram till kongressen 2014". Hon beskriver svårigheterna Löfven stod inför när han övervägde sitt val att tacka ja till ledarskapet:

– Det var ju svårt att övertala honom, och det är ju inte bara en människa som ska övertalas om man säger så, utan det är ju faktiskt en hel familj som påverkas av att få en sådan position. Jag är glad att han tänkte på det innan.

Hulthén uppger sig vara "skeptisk mot kärnkraften", men:

– Vet jag vad min politiska motståndare tycker så är det lättare att föra en diskussion, så jag tycker faktiskt inte att det är ett problem.

Österberg avfärdar gruppledarrykten

VU- och riksdagsledamoten Sven-Erik Österberg är som alla övriga tillfrågade säker på att Löfven blir ny statsminister efter valet.

– Jag ser honom som en långsiktig lösning.

Men han avfärdar uppgifterna som spridits om att han redan utsetts till gruppledare och kommer ta partiledardebatterna.

– Det finns ingen sanning i det, det har inte diskuterats över huvudtaget, utan det är ett namn som diskuterats och det är partiordföranden, och det är vad vi ska ta ställning till.

Att Löfven inte sitter i riksdagen är ett problem som "inte bör överdrivas" enligt Österberg.

– Jag tror att det går att överbrygga. Det får man ordna på ett sätt som fungerar.

Texten uppdateras