Åtalas för att ha blåst Desirée, 34

Frank Sandberg misstänks ha lurat fembarnsmamma

Lurad på 200 000 kronor Fembarnsmamman Desirée Jönstedt planerade bröllop med storbedragaren som lockade henne med att de skulle köpa hästgård ihop
NYHETER

Sol-och-våraren Frank Sandberg har lurat många kvinnor på pengar.

Nu åtalas han för att ha lurat ännu en – fembarnsmamman Desirée, på 200 000 kronor.

– Han kan få en sten att tro att den är ett berg, har Desirée tidigare sagt.

Åtalas Frank Sandberg är dömd upprepade gånger.
Foto: PRIVAT

Åtalet lämnades in i dag till Norrköpings tingsrätt.

Enligt det är Frank Sandberg, 55, misstänkt för bedrägerier på 215 000 kronor och försök till bedrägerier på ytterligare 140 000 kronor under perioden november till december i fjol.

Skattejurist och livvakt

Han greps i början av året efter att fembarnsmamman Desirée Jönstedt, 34, anmält honom.

Frank Sandberg var då villkorligt frigiven från fängelse som han dömdes till 2008 för 16 fall av grovt bedrägeri.

I de fallen, liksom i Desirées fall, träffade han sina offer via dejtingsajter där han hade en falsk identitet.

Till Desirée utgav sig Frank för att heta Magnus Sandberg, vara 44 år och både skattejurist och ägare av ett livvaktsföretag. Han påstod att han bodde på en stor herrgård i Halland, och gick alltid klädd i fina kostymer och skjortor.

– Allting gick väldigt snabbt. Han sa att han aldrig upplevt en sådan kemi med någon annan förut och vi skulle gifta oss och flytta ihop, har Desirée berättat.

Ringde polisen

Han lurade Desirée, en arbetslös fembarnsmamma, att låna stora summor pengar åt honom.

Tanken var att pengarna skulle hjälpa Desirée att köpa ut sin exmake från huset hon bodde i så att de båda kunde bo där tillsammans. Trots att Sandberg påstod sig tjäna bortåt 100 000 kronor i veckan var det hon som skulle ta lånet – eftersom han hade skyddad identitet, menade han.

Men Desirée fattade misstankar och när hennes mamma sökte runt på nätet fann hon en artikel om några av landets värsta bedragare.

En av dem var Desirées blivande make – Frank Sandberg.

– När jag upptäckte sanningen lade jag ner min själ på att hjälpa till att sätta dit honom. Jag är övertygad om att det är fler kvinnor där ute som är drabbade av honom men ännu inte vet det, har Desirée berättat.

Desirée ringde polisen och Frank Sandberg kunde gripas i hennes hem i början av januari.

När rättegången inleds är ännu inte bestämt.

FAKTA

Dömd flera gånger:

  2008 dömdes Frank Sandberg vid Varbergs tingsrätt för grovt bedrägeri i 16 fall, för försök till grovt bedrägeri i två fall, samt dopningsbrott. Bedrägerierna uppgick till 1,7 miljoner kronor.

  Enligt åtalet letade han upp sina offer, nästan alltid kvinnor, på nätet. Han presenterade sig där som yngre än han var, skattejurist, singel och utan barn. I själva verket hade han då både fru och barn. Efter att ha inlett ett förhållande började han lura av dem pengar.

För en kvinna ljög han och sa att han blivit rånad och att hans systerdotter blivit mördad. Kvinnan lånade ut 103 000 kronor till honom. Ett annat upplägg var att lura folk att investera i ett påhittat kasinoprojekt i Norge. För pengarna han lurade till sig levde han ett flott liv i en prästgård och körde dyra bilar.

  Frank Sandberg, som kommer från Norge, är där dömd upprepade gånger för bland annat bedrägeri och koppleri.

Han frigavs villkorligt i maj i år. I höstas polisanmäldes han av en kvinna som menade att hon lurats på stora summor av Sandberg men den utredningen är nu nedlagd.

  Enligt uppgifter till tidningen Hallands Nyheter bor Sandberg nu i husvagn på en camping i Göteborgstrakten.

ARTIKELN HANDLAR OM