”Vi har präglats av konflikter”

I morgon väljer KD partiledare

Foto: Jonas Bilberg
Göran Hägglund
NYHETER

Västerås. Snart är maktkampen över.

I morgon väljer Kristdemokraterna mellan partiledaren Göran Hägglund och utmanaren Mats Odell under ett extra riksting.

–  Den senaste tiden har vårt parti i alltför hög utsträckning präglats av konflikter, besvikelse och hårda ord, sa Hägglund i sitt öppningstal i dag.

Kristdemokraterna genomför just nu sina kommun och landstingspolitiska dagar i Västerås. I samband med detta genomförs i morgon ett extra riksting där partiets ledare ska väljas.

Liknelser

Kd har under de senaste valen slagits mot vikande väljarstöd. I samband med detta har Mats Odell valt att offentliggöra sin kandidatur och utmanar därmed Göran Hägglund, som är valberedningens förslag.

Klockan 13 i dag höll Göran Hägglund ett öppningstal. Partiledaren är känd för sin humor och lockade partimedlemmarna till skratt då han gjorde en liknelse mellan oppositionen och en byggarbetsplats. Sjöstedt liknades vid storslägga, Miljöpartiet lyckades inte med avloppssystemet på grund av ett delat ledarskap, och Socialdemokraternas väggar höll inte för alla tavlor.

Verklighetens folk

Göran  Hägglund tog därefter upp den uppmärksammade debattartikeln av författaren Bengt Ohlsson som publicerades i Dagens Nyheter i början av januari. Partiledaren citerade ett stycke ur artikeln och konstaterade:

– Så nu är vi två, Bengt Ohlsson och jag. Vi som anser att verklighetens folk borde lämnas i fred lite oftare.

– För alla er som undrar vilka verklighetens folk är, lånar jag Ohlssons definition: Det är de som kan gå igenom ett helt liv utan att ha sett experimentteater, och ändå bli riktigt bra människor.

"Måste vara rädda om partiet"

I slutet av talet tog Göran Hägglund upp de interna strider som präglat partiet den senaste tiden.

– Som partiledare gör det mig både ledsen och arg. Ledsen när jag ser människor bli sårade och arg när jag ser hur trätandet stjäl uppmärksamhet från vår politik.

– Under de senaste månaderna har jag gång på gång påmint om vikten av att vi är varsamma med orden. För det är lättare att rasera än bygga förtroende. Det är lättare att sprida misstro än tillit. Vi måste vara rädda om vårt parti.