Juholts kamp – mot tårarna

Hyllades i Löfvens tal – då blev det känslosamt

RÖRD När Stefan Löfven i sitt tal i går vände sig direkt till sin företrädare blev det svårt för Juholt att hålla tårarna tillbaka. ”Håkan, du har gett arbetarrörelsen självförtroende”, sa Löfven bland annat.
NYHETER

Bara sex dagar efter att Håkan Juholt lämnade posten som partiledare hyllades han av sin efterträdare.

Juholt kämpade för att hålla tillbaka tårarna.

– Du ska ha ett stort erkännande för det du har gjort, sa Löfven från talarstolen.

Juholt och Löfven kramade om varandra efter talet.

Nu sitter också Håkan Juholt på hedersplats. Tillsammans med Göran Persson, Ingvar Carlsson och andra tidigare trotjänare tog han i går plats på första bänkraden när Stefan Löfven skulle väljas till Socialdemokraternas partiledare.

”Helhjärtade stöd”

Intresset kring honom var mycket stort, men han ville inte stjäla rampljuset från sin efterträdare. Vilken fråga han än fick så svarade han samma sak.

– Jag är här för att ge Stefan mitt helhjärtade stöd, det känns bra.

Många av Håkan Juholts partikamrater kramade om honom. Bland dem fanns även de som fällde honom, till exempel LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin och VU-ledamoten Elvy Söderström.

Stefan Löfven var en av tre ledamöter i VU som hela tiden uttalade sitt förtroende för Juholt.

Höll tårarna tillbaka

När den nyvalde S-ledaren i sitt tal vände sig direkt till sin företrädare, blev det tydligt att Håkan Juholt var mycket rörd. Han svalde och kämpade för att hålla tårarna tillbaka.

– Håkan, du har gett arbetarrörelsen självförtroende. Du har pratat om politik och politikens möjligheter på ett sätt som jag vet att många har tagit till sig, sa Löfven bland annat.

Håkan Juholt har bara gett en enda intervju sedan han meddelade sin avgång förra lördagen, det var till tidningen Östran, där han själv arbetade innan han blev riksdagsledamot 1994.

”Vän för livet”

Inte heller i går ville han ge några kommentarer, utan lämnade omedelbart lokalen med Säpo i släptåg.

Då fanns många av hans vänner kvar. En av dem som hyllade honom var Tommy Waidelich, som handplockades av Juholt till posten som ekonomisk talesperson.

– Jag kände inte Håkan personligen då, men vi har blivit nära vänner efter den här perioden. I Håkan har jag fått en vän för livet, sa Waidelich.

Vad Håkan Juholt ska göra framöver är fortfarande oklart. Han väntas dock återkomma till riksdagen och Stefan Löfven sa att han gärna ser honom i sitt lag:

– Jag vill se Håkan vara ute i landet och prata med våra medlemmar, med väljarna, och skapa tillförsikt för framtiden, och använda hans entusiasm och förmåga att få folk att tro på politik.