Nu måste Löfven gå på sossekurs

Nye ledaren skickas tillbaka till skolbänken på partiledarutbildning

Foto: Per-Olof Sännås
SKA BLI BÄTTRE PÅLÄST Aftonbladet mötte upp Stefan Löfven när han i går morse var på väg till Socialdemokraternas riksdagskansli för utbildning. På schemat står först och främst hur partiet fungerar internt, men även politikområden där nye S-ordföranden har luckor. ”Det händer saker i politiken, så lite mer påläst måste han bli”, säger Carin Jämtin.
NYHETER

Nu ska Stefan Löfven drillas in i rollen som S-ledare.

Efter bara ett dygn på sin nya post sattes han i partiledarskola på riksdagskansliet.

– Han måste uppdatera sina politiska områden, säger partisekreterare Carin Jämtin.

Löfven behöver uppdatera sig tycker Carin Jämtin.

Stefan Löfven har flera bråda dagar att vänta. Redan i går skickades han på partiledarkurs.

– Stefan Löfven är väldigt påläst och har bland annat stora kunskaper om hur man skapar nya jobb, men det händer saker i politiken, så lite mer påläst måste han bli, säger partisekreteraren Carin Jämtin i Nyhetsmorgon i TV 4.

Vem som gör vad

På schemat i ”skolbänken” står först och främst att lära sig den egna organisationen. Hur verksamheten är uppbyggd, vem som gör vad och vilka han ska vända sig till.

S hade i går också överläggningar om hur Löfvens arbete ska läggas upp.

Aftonbladet mötte S-ledaren när han i går morse lämnade hemmet i Stockholm för utbildningen i Socialdemokraternas riksdagskansli.

– Jag skulle inte kalla det för kurs, men jag måste uppdatera mig på några frågor, sa han.

En glad partiledare

Löfven berättade också att han sovit gott och han kände sig väldigt glad efter att ha utsetts till ny partiledare. Han ville dock inte uppge vilka frågor han skulle plugga in sig på.

Att Löfven får ett späckat schema är klart. På tisdag väntar möte med de nordiska S-partiernas samarbetsorganisation och fackföreningsrörelse, Samak.

Bland annat får Löfven då möta Norges statsminister Jens Stoltenberg.

På tisdag väntar också sammanträde med Socialdemokraternas 112 riksdagsledamöter.

Den hektiska starten kan vara bra, säger den rutinerade S-politikern Lars Stjernkvist till SvD:

– Man önskar att det fanns en grundkurs, men så är det inte. Just därför är det klokt att man ger Stefan extra tid och stöd.

Mycket kvar

I den första längre intervjun sedan Löfven valdes berättade också Carin Jämtin i TV 4:as Nyhetsmorgon att partiet har mycket arbete kvar innan man förväntar sig en vändning i opinionen, och att det inte finns någon snabb lösning för att återfå väljarnas förtroende.

Vem som blir S-gruppledare i riksdagen är ännu inte klart.

– Vi har redan en gruppledare, det är Carina Moberg. Det är riksdagsgruppen och hon som bestämmer och sköter det där, sa Carin Jämtin.