UFO-fantaster jagar svenska vrakletare

1 av 4 | Foto: PETER LINDBERG
MYSTISK JÄTTE På 87 meters djup, mitt mellan Sverige och Finland, ligger utan förklaring den här cirkeln, cirka 60 meter i diameter.
NYHETER

UFO eller ryskt spionplan? Den gigantiska cirkeln på Östersjöns botten förbluffar en hel värld.

Svenskarna som hittade den har fått sina liv förändrade – trots att ingen vet vad föremålet är.

De har fått över 100 000 mail, sånär blivit lurade av brittiska bedragare, och intervjuats av världens största tv-kanaler.

Det var i somras som de svenska vrakdykarna och skattletarna Dennis Åsberg och Peter Lindberg gjorde det spektakulära fyndet. Deras sonar visade en märklig formation på bottnen. Föremålet var 60 meter i diameter, cirkelrunt och låg på 90 meters djup.

Nyfikenheten väcktes

Omständigheterna gjorde att de inte just då kunde undersöka det hela närmare – de var ute och letade efter ett vrak och hade inte tid. Men nyfikenheten väcktes och de visade bilderna på föremålet för marinarkeologer.

– De blev jätteintresserade, men visste inte heller vad det var, säger Dennis Åsberg.

De bestämde sig för att berätta om sin upptäckt för att få marknadsföring och kunna betala för en expedition.

Då brakade det loss.

Efter några artiklar i svenska tidningar har Dennis och Peter knappt haft en lugn stund. Sky News, CNN, och en hel rad utländska tv-kanaler och tidningar ställde sig på kö för att få träffa dem. Amerikanska miljardärer ringde från USA och ville dra i gång egna expeditioner.

110 000 mail

Men framför har religiösa sekter och konspirationsteoretiker tagit upp deras tid.

– Jag har fått 110 000 mail. Och 95 procent av dem som hört av sig är UFO-fantaster. De är helt övertygade om att vi har hittat ett UFO, säger Dennis Åsberg.

Få av investerarna som hört av sig har varit seriösa.

– De har skickat amerikanska kontrakt med innebörden att de i princip ska få all vinst, säger Dennis Åsberg.

Men även rena bedragare har hört av sig. De lade ner tre månader på att försöka samarbeta med några engelsmän som sade att de kom från ett stort internationellt företag.

– Vi hade telefonkonferenser och allt verkade seriöst. Men det visade sig att allt var bluff, och nu har vi polisanmält dem, säger Dennis Åsberg.

Ubåt del i planen

Än har de inte tjänat en krona på fyndet. Men de har ett avtal med ett stort tv-bolag om en serie kring expeditionen. Och de hoppas fortfarande att svenska företag ska hjälpa dem med finansieringen – så att dykningarna blir av. Planen är att först skicka ner en kamera, och sedan en bemannad ubåt. Expeditionen ska börja i maj när vindarna är mer gynnsamma.

– Först och främst måste vi ta reda på att det som ligger där nere är ofarligt, säger Dennis Åsberg.