Fem bolag vill köpa hela Saab

NYHETER

Konkursförvaltarna i Saab Automobile förhandlar med upp till fem intressenter som vill köpa hela fabriken.

Främsta ledstjärnan för Saab Automobiles konkursförvaltare är att sälja ett helt Saab, det ger mest klirr i konkursboets kassa.

– Jag kan inte kommentera vilka vi för diskussioner med. Men vi för en dialog med fyra, fem intressenter som vi bedömer har ett seriöst intresse, säger Hans Bergqvist, en av de tre konkursförvaltarna.

Arbetet löper på bra, enligt honom.

– Det går framåt i den takt vi kan förvänta oss.

"Kostar oerhörda pengar"

Men det brådskar. Det är dyrt att hålla konkursboet i gång.

– Vi hoppas att det kommer att ge sig inom de närmaste veckorna. Vi är tvungna att göra det med tanke på den ekonomiska sitsen vi befinner oss i. För att möjliggöra för någon att starta upp verksamheten igen måste vi hålla anläggningen i ett visst skick. Och det kostar oerhörda pengar.

Konkursboet fick in 28 miljoner när Saab-museet såldes till Trollhättans stad. Men mer behövs.

– Det är ett bidrag men vi försöker sälja annat också. Det finns en del överskottslager av motorer och växellådor och lite andra saker.

TT: Men samtidigt vill ni ju sälja en intakt fabrik.

– Det är huvudspåret, naturligtvis. Vi vill på det sättet få ut de största värdena. Sedan finns det intresse på delar av olika verksamheter som vi tittar på parallellt.

Youngman till Sverige

Kinesiska Youngmans intresse för Saab är känt sedan länge. Youngman kommer till Sverige med en stor delegation i veckan.

Mahindra, stor tillverkare av stadsjeepar i Indien, har också visat intresse. Företrädare för bolaget besökte Trollhättan i förra veckan och tittade på fabriken. De ska enligt uppgift vara kvar i Sverige för vidare diskussioner.

Känt är också att investmentbolaget Brightwell Holding med säte i Turkiet gärna vill lägga vantarna på Saab.

TT: Har du något möte inplanerat med några kineser, indier eller turkar under måndagen eller resten av veckan?

– Nej, vi har inga sådana möten inplanerade för nästa vecka. Men det går ju i ett rasande tempo så man vet inte vad som händer, säger Bergqvist.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM