Gigantisk asteroid passerar jorden

Foto: NASA
En bild av 433 Eros från 2001.
NYHETER

Du behöver inte ducka eller så, men på tisdag passerar den enorma asteroiden 433 Eros sällsynt nära jorden – bara sisådär 26,8 miljoner kilometer bort.

Nu på tisdag, den 31 januari, passerar asteroiden med det semiromantiska namnet 433 Eros jorden – bara 26,8 miljoner kilometer bort. Det motsvarar ungefär 70 enkelresor till månen. En gång på 81 år, till exempel 1975 och 2056, kommer den dock ännu närmare och uppfattas som ljusare än planeten Neptunus.

Landade på asteroiden

433 Eros upptäcktes en augustinatt 1898 som den första av de så kallade jordnära asteroiderna, skriver tidningen "Sky & Telescope". Med en diameter på cirka 22 kilometer är det den näst största av de jordnära asteroiderna. Bara 1036 Ganymed är större.

I februari 2001 landade Nasas rymdsond NEAR Shoemaker på 433 Eros efter att ha kretsat runt den och tagit bilder av asteroidens yta.

Kan kollidera med jorden

433 Eros korsar Mars omloppsbana, men inom två miljoner år beräknas den i stället börja korsa jordens omloppsbana. I en avlägsen framtid kan den dessutom komma att kollidera med jorden.

Medan vi inväntar 433 Eros försöker vetenskapsmän vid institutet för planetforskning i Berlin komma på ett sätt att skydda jorden från framtida asteroider. Några av förslagen är att skjuta ner asteroider med projektiler eller att med hjälp av gravitationen få dem att ändra riktning.

Guldgruva

– Vi vill visa världen att det går att göra, säger studiens ledare Alan Harris till tyska Spiegel, och tillade att den bästa lösningen kan vara en kombination av de två förslagen.

Men på sätt och vis vore det synd att förstöra just 433 Eros; asteroiden innehåller nämligen mer guld än den totala mängden som någonsin har utvunnits ur jorden.

ARTIKELN HANDLAR OM