Smuggelskandal på Bolagsverket

Handläggare sålde svartsprit till personalen

Foto: Wikipedia
En handläggare på bolagsverket i Sundsvall sålde vin, sprit och öl till sina kollegor.
NYHETER

Handläggaren var inte bara fackets representant på Bolagsverket.

Han misstänks dessutom ha sålt smuggelsprit till personalen.

Nu har han lämnat sitt jobb – och fått 132 000 kronor i avgångsvederlag.

Mannen är åtalad tillsammans med åtta andra medarbetare på Bolagsverket. De misstänks vara inblandade i en omfattande smuggelhärva med alkohol från Tyskland som avslöjades i höstas.

Handläggaren misstänks ha sålt smuggelsprit till arbetskamrater på myndigheten. De åtta medåtalade misstänks ha köpt de insmugglade flaskorna med vin, sprit eller öl.

Avgångsvederlag

Nu avslöjas att handläggaren fick 132 000 kronor i avgångsvederlag när han lämnade sin anställning på Bolagsverket, men också att några arbetsrättsliga följder inte väntar de övriga misstänkta.

– Men vi har framfört till alla hur ytterst allvarligt vi ser på det här. Bolagsverket arbetar ju mycket med frågor kring ekobrott, säger generaldirektör Annika Bränström till Sundsvalls Tidning.

Styrdes från Sundsvall

Smuggelligan styrdes från Sundsvall och hann totalt smuggla in 197 000 liter öl, 7 000 liter vin och 2 000 liter sprit innan den avslöjades i maj förra året.

Härvan är en av de största i Sverige, och åtalet omfattar totalt 86 personer. Rättegången började förra veckan och beräknas ta 40–50 dagar innan den kan avslutas.