Se asteroiden i natt

’433 Eros’ når jordens omloppsbana om två miljoner år.
NYHETER

I natt kommer asteroiden "433 Eros" att passera sällsynt nära jordens omloppsbana.

Du kan se den med kikare – men bara om du tittar på rätt ställe.

– Man kan inte se den med blotta ögat, men man kan se den med en vanlig fältkikare. Det har ju många hemma, säger Alexis Brandeker, astronom vid Stockholms universitet.

I natt passerar asteroiden "433 Eros" på 27 miljoner kilometers avstånd från jorden – vilket är ovanligt nära. Därmed finns det också möjlighet att få syn på den utan att använda teleskop.

Titta på rätt ställe

För den som vill försöka få en skymt gäller det att veta var på himlen man ska titta.

Enligt Alexis Brandeker ska man i Sverige vända blicken mot söder och rikta kikaren strax under stjärnbilden Lejonet, närmare bestämt mot den mindre kända stjärnbilden Sextanten. Men till och med då är det svårt att skilja asteroiden från myllret av stjärnor på himlen.

– Det som man måste ha är en detaljerad stjärnkarta. De finns till exempel att ladda ner på nätet, säger han.

Stjärnkarta i telefonen

Ett annat sätt att hitta rätt på stjärnhimlen kan vara att ta telefonen till hjälp. Appar som Pocket universe, Star walk eller Sky safari hjälper användaren att peka ut positionerna för stjärnor och andra föremål på stjärnhimlen med hjälp av den inbyggda kameran, GPS:en och gyroskopet.

Men Alexis Brandeker är tveksam till om apparna är tillräckligt exakta och detaljerade för att ge tillräcklig guidning.

– Jag tror inte att de går tillräckligt djupt, säger han.

Syns bäst på natten

Asteroiden, som är cirka 22 kilometer i diameter, syns bäst vid midnatt i natt då den står som högst på himlen, men den kommer också att synas nästan lika bra de kommande nätterna. Närmast jorden är den dock mitt på dagen i morgon, men den går då bara att se från andra sidan jordklotet.

– Den är ovanligt stark för att vara en asteroid, men den är svagare än stjärnor och planeter.