På spaning i underjorden

Stockholms tunnelbana övervakas dygnet runt – av 4 500 kameror

1 av 4
BROTTSPLATS: TUNNELBANAN Stockholmskvällen övergår i natt, och därmed börjar ordningsvakternas arbete på allvar. Till sin hjälp har de ett tjugotal kameraoperatörer – och flera tusen övervakningskameror.
NYHETER

Allt kan hända. Knivdåd, fest, bråk, sex, skadegörelse, sparkar och slag. Men våldsarenan under jord bevakas ständigt av 4 500 kameror. Det här är Stockholms tunnelbana.

Klockan är 19. Det är fredagskväll. Patrullbil 1920 rullar i väg från vaktlokalen. Ordningsvakterna Daniel, 27, och Herman, 23, vid Nordisk bevakningstjänst har ­precis börjat sitt tolvtimmarspass. Enligt ett schema ska de patrullera olika tunnelbanestationer.

På kommunikationsradion ­larmas om oro på T-centralen – där rör sig en man med en motorsåg.

■ ■ ■

På SL:s huvudkontor, sitter operatörer dygnet runt i operatörsrummet Trygghetscentralen, TryggC, och följer vad som sker på stationerna. Härifrån följer de 4 500 kameror live.

De kan se när en händelse ­spårar ur, när ett bråk eskalerar och följa en misstänkt på hans flykt. De kan styra polis och ­ordningsvakt till rätt plats.

– En av våra operatörer har hjälpt till att gripa två våldtäktsmän. Hon satt och letade bland trygghetskamerorna och såg en man som stämde in på signalementet och följde honom på de olika kamerorna tills han greps. Han misstänks ha våldtagit en 12-årig flicka, säger Niclas ­Cannerfelt, funktionsansvarig för TryggC.

■ ■ ■

”Ordningsvakten slog och slog”

”Satte handfängsel på 12-åring”

”Aldo, 22, offer för vaktvåldet”

”Vakterna försökte strypa gäst”

De finns där för att öka tryggheten. Men de senaste rubrikerna om ordningsvakter tycks handla om motsatsen – om övervåld och om makt.

Ordningsvakter slår för att de kan, säger vissa. De slår inte alls, säger branschen.

Herman och ­Daniel ser sig inte som vålds­verkare – utan våldsstävjare.

– I trygghetsrummen (utrymmen bakom dörrar vid stationerna) finns kameror i nästan alla rum nu. Det är skönt eftersom det ofta är där någon säger sig ha ­misshandlats. Nu kan polisen se på kameraövervakningen att det inte var så, säger Daniel.

– Det finns rötägg överallt och i alla branscher. Men i tunnel­banan blir man inte långvarig som ordningsvakt om man inte sköter sig, säger Herman.

■ ■ ■

Motorsågsmannen på T-centralen tycks försvinna utan att göra skada. Patrull 1920 åker vidare i bilen. Plötsligt kommer ett larm från tunnelbanepolisen:

”Två personer är knivhuggna. Polis är snart på plats. En misstänkt gärningsman har avvikit från platsen. Återkommer med signalement.”

Knivmannen misstänks ha flytt med tunnelbanan. Patrull 1920 åker till Hötorget och spanar efter den misstänkte.

”Var försiktiga om ni ser något, troligtvis är han fortfarande beväpnad. Det verkar vara en intern gänguppgörelse. Offren vill inte medverka”

■ ■ ■

”Vakt dödshotad”

”Vakt vittnade mot Black Cobra”

”Försökte strypa ordningsvakt”

”Ordningsvakt misshandlad – polis biten”

Att vara vakt innebär också att utsätta sig själv för risker. Andra rubriker den senaste tiden vittnar om det.

Både Herman och Daniel har egna erfarenheter.

– Jag blev knivhuggen, kniven var 47 centimeter lång. Men som tur var hade jag skyddsvästen på mig, säger Daniel.

– Jag blev skallad två gånger och höll på att få min kind söndersliten. Det var en kvinna med ett litet barn som skrek, jag gick dit för att kolla och såg en man närma sig dem. Jag gick fram och frågade honom om vi kunde snacka – då small det, säger Herman.

■ ■ ■

Det är kontrasternas tillvaro.

Ena stunden jagar ordningsvakterna en knivman, för att i nästa stund hjälpa en mamma med ett barn som tappat sin nallebjörn på spåret.

När folk ska till jobbet är det fullt i tunnelbanan. Men då är riskerna för bråk som minst.

Värre är det på helgerna, när folk ska till och från krogen.

Folk kissar helt öppet. En man onanerar. Ett par har sex i hissen. Spyorna ligger på rad och krossade glasflaskor ligger utspridda som presumtiva vapen.

Om inte alkoholen fanns, hur mycket jobb skulle ni ha då?

– Knappt något jobb alls, säger Herman.

FAKTA

De greps med hjälp av övervakningskameror

S:t Eriksplan, 15 juli 2011

Förre livstidsfången Rocco Jensen, 41, drar in en 12-årig flicka i en trappuppgång vid S:t Eriksplan i centrala Stockholm när hon är på väg till en kompis. Jensen våldtar sedan flickan i trapphuset.

Han fastnar dock på bild vid S:t Eriksplans tunnelbanestation både före och efter övergreppet, vilket blir en del av bevisningen mot honom. Han döms för våldtäkt till fyra års fängelse.

Stockholm, 19 maj 2011

En 35-årig man grips för inblandningen i en stor kokainsmugglingshärva. Med hjälp av bland annat övervakningsbilder från tunnelbanan kan polisen kartlägga kurirens rörelser i Stockholm. Han leder polisen till en lägenhet där de hittar 25 kilo högkoncentrerat kokain. Beslaget är det största som har gjorts i Sverige. Totalt döms fyra män för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling.

Södermalm, 23 maj 2005

En drogpåverkad 35-åring hugger en resenär i halsen. Sedan attackerar han en annan resenär som får två hugg i ansiktet. Han och hans farbror, som är med på tåget, slåss för sina liv och lyckas till slut övermanna 35-åringen och hålla fast honom tills polisen anländer.

Brotten fastnar på tågvagnens övervakningskamera. Den 35-årige mannen döms till nio års fängelse.

21 operatörer övervakar

På TryggC jobbar 21 operatörer, i skift dygnet runt, med att ta emot larm, titta på övervakningsfilmer och styra ordningsvakterna till platser där de behövs. Under fotbollsderbyn eller andra stora evenemang sitter även polisen på plats för att kunna samverka med TryggC.

4 500 kameror finns längs perrongerna. Totalt finns 19 000 kameror, exempelvis inne i tåg och bussar. Övervakningsfilmerna sparars i tre dagar .

Polisens bildanalysgrupp har tillgång till det inspelade materialet.

Allmänheten kan ringa och slå larm om skadegörelse, otrygghet eller hot och våld i kollektivtrafiken till TryggC. Telefonnummer: 020-120 25 25.

Vid allvarliga händelser ring 112.