96 dog i Syrien i går

1 av 5 | Foto: AP
En soldat har hoppat av till motståndsstyrkorna och hyllas av folket.
NYHETER

Nästan 100 personer dödades i våldsamheter i Syrien måndags, hävdade exilorganisationen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) på tisdagen, rapporterar AFP.

Bland de döda fanns enligt SOHR 25 soldater och 6 säkerhetstjänstemän från regeringssidan och 10 soldater på motståndssidan. Övriga 55 anges som civila. Merparten av de civila ska ha dödats i staden Homs.

Sedan i somras har soldater i armén börjat desertera och organiserat sig i motståndsstyrkor. Det är oklart hur många som deltar i det väpnade motståndet. De lägsta uppskattningarna anger något tusental medan representanter för Free Syrian Army hävdar att de är tiotusentals.

Upprörda över grymheterna

Över 5000 har hittills dött sedan det syriska upproret började i mars förra året. De flesta har dött av regimens kulor.

EU vill att FN ökar pressen på Syrien för att få slut på förtrycket och våldet i landet.

– Vi är upprörda över grymheterna som begås av den syriska regimen och manar säkerhetsrådet att ta de, sedan lång tid, nödvändiga stegen för att få stopp på förtrycket, sade EU:s permanente ordförande Herman Van Rompuy på en presskonferens efter måndagens toppmöte i Bryssel.

Också USA:s utrikesminister Hillary Clinton krävde att FN agerar mot Syrien.

Rompuy manade medlemmarna i rådet att ta sitt ansvar.

Stoppar utvisningar

Men Damaskus tillbakavisar USA:s och EU:s krav.

"De aggressiva uttalandena från USA och Väst mot Syrien trappas upp på ett skandalöst sätt", sade utrikesdepartementet i en kommentar distribuerad av den officiella nyhetsbyrån Sana.

I går meddelade Migrationsverket att man tillsvidare stoppar utvisningar till Syrien.

TT-Aftonbladet