Löfven jagar förstafemman

Så ska S-ledaren forma sitt drömlag

Foto: LOTTE FERNVALL
LOCKA TUNGA NAMN I går gjorde Stefan Löfven sin första dag på nya jobbet som partiledare. I senaste valet flydde partiets tunga namn. Nu måste den nye S-ledaren locka dem tillbaka. ”Stefan kommer att ha mycket lättare att få bra folk, det är en helt annan stämning i partiet nu”, säger en S-källa.
NYHETER

Socialdemokraternas skarpaste hjärnor flydde politiken efter senaste valet.

Nu måste Stefan Löfven locka dem tillbaka.

Aftonbladet har kartlagt vilka poster den nyvalde partiledaren snabbt måste tillsätta.

Stefan Löfven gjorde i går sin första dag på nya jobbet – och mötena med partikamraterna inne på hans arbetsrum avlöste varandra.

Den nye S-ledaren måste dels sätta sig in i alla politiska sakfrågor, dels lära känna dem han ska jobba med.

– Vi har gått igenom olika saker, både politiska frågor och organisatoriska, säger Carina Moberg, S-gruppledare i riksdagen.

Även Tommy Waidelich, ekonomiskpolitisk talesperson, kallades in för att redovisa budgeten.

Söker skicklig strateg

Med sin bakgrund i IF Metall har Löfven inte drillats i det politiska spelet. Därför behöver han nu en skicklig strateg vid sin sida, menar flera personer som Aftonbladet har talat med.

Håkan Juholt hade svårt att locka till sig personer med tillräckligt tung erfarenhet. Så behöver det inte bli nu.

– Stefan kommer att ha mycket lättare att få bra folk. Det är en helt annan stämning i partiet nu, mycket mer professionell, säger en tung S-källa.

Flera av de skarpaste hjärnorna försvann redan efter valet 2006. I dag finns de i näringslivet och pr-branschen.

Frågan är om S har råd att betala dem tillräckligt för att de ska nappa.

Vill inte jäkta

Samtidigt som det brådskar vill Modo-supportern Löfven inte jäkta. Särskilt inte med de politiska posterna som gruppledare och ekonomiskpolitisk talesperson.

– Det har varit stora ommöbleringar under Sahlin och Juholt som skapat ärr som behöver tid att läka, säger en högt uppsatt socialdemokrat.

Stefan Löfven vill ännu inte prata om sin hemliga plan. Men i en intervju i TV8 från 2007 pekar han ut vad som är viktigt för en ny partiledare:

– Vad gäller politiken gäller det att ta tid och fundera över vad vi behöver förnya. Vad som behöver radikal förändring och vad som behövs putsas litegrann på.

I dag har riksdagsgruppen möte, men Aftonbladets källor tror att personfrågorna kommer dröja.

FAKTA

Stefan Löfvens drömteam

Gruppsekreterare, biträdande partisekreterare:

En nyckelspelare som blir Löfvens närmaste man. Här krävs en superstrateg som både kan sakfrågorna och det politiska hantverket. Göran Persson hade Jan Larsson, Mona Sahlin hade Stefan Stern. Håkan Juholt ville ha Urban Ahlin som valdes till gruppsekreterare förra tisdagen. Frågan är om Löfven vill byta ut honom.

Stabschef:

I dag Mats Andersson. Oklart om han får vara kvar. Han var tidigare inrikespolitisk sekreterare. Viktig post eftersom stabschefen är chef över de politiska tjänstemännen.

Gruppledare:

Avgörande spelare eftersom den personen kommer ta debatterna mot Fredrik Reinfeldt. Personen sköter också känsliga personalfrågor vad gäller ledamöterna så det måste vara någon de respekterar. Här har Sven-Erik Österberg nämnts men flera ledamöter vill ha kvar Carina Moberg.

Ekonomiskpolitisk talesperson:

Avgörande för S trovärdighet. Bör vara en tung ekonom som kan ta debatterna mot Moderaternas fixstjärna Anders Borg. I dag är det Tommy Waidelich men eftersom han rekryterades av Juholt är det tveksamt om han får fortsätta. På fredag, då Waidelich är bortrest, företräds Socialdemokraterna i riksdagens aktuella debatt om riskkapitalbolag i välfärden av Jennie Nilsson, som sitter i skatteutskottet. Moderaterna ställer upp med finansminister Anders Borg.

Budgetchef eller chefsekonom:

Posten som budgetchef har varit vakant i månader. Det finns önskemål om att S ska göra som Moderaterna inför valet 2006 då de tillsatte Anders Borg som chefsekonom och stabschef. Då kan tunga namn som Jens Henriksson, Emma Lennartsson eller Magdalena Andersson kanske lockas tillbaka.

Presschef:

Nuvarande Fredrik Kornebäck rekryterades tillbaka till S-presstaben vid årsskiftet av Håkan Juholt. Nu väljer han att sluta och därmed måste Stefan Löfven även anställa en vass presschef.

Politiska tjänstemän:

Partiledaren brukar ha två till tre egna politiska tjänstemän som bevakar olika sakområden. Här saknas folk i dag.

LIVE 14.00 Stefan Löfven håller sitt första tal

Aftonbladet bevakar och sänder direkt från klockan 13.45.