Falsk polis lurar äldre

NYHETER

Den 44-årige mannen låtsas vara polis.

Sedan lurar han gamla på deras pengar.

– Att någon så här hänsynslöst ger sig på så gamla människor, det berör mig verkligen illa, säger kriminalinspektör Denny Långström.

En falsk polis jagas av polis i norra Sverige.

Den 44-årige mannen är en ökänd brottsling och han stjäl pengar och värdehandlingar från mycket gamla människor.

I måndags rånade han en 95-årig kvinna i Övertorneå.

Har hållit på i flera år

Mannen som misstänks för brotten är född 1967 och anhållen i sin frånvaro för ett tiotal liknande stölder i Stockholmsområdet.

– Han är känd sedan flera år för liknande verksamhet, mest i södra delen av landet, säger Denny Långström, kriminalinspektör vid polisen i Norrbotten.

Mannen har en speciell metod för sin brottsliga verksamhet.

– Ofta tar han telefonkontakt med sina offer för att trygga upp dem. Sedan åker han hem till dem och visar en handling som han tillverkat där ordet polis finns med, säger Denny Långström.

"Hänsynslöst"

Mannen påstår sedan att han ska kontrollera hur pengar och värdesaker förvaras. Därefter försöker han tvinga till sig dem.

I Övertorneå fick han med sig bankomatkort med kod och en del smycken från den 95-åriga kvinna han besökte.

– Jag har varit polis i 40 år och har sett mycket. Att någon så här hänsynslöst ger sig på så gamla människor, det berör mig verkligen illa, säger Denny Långström.

Den falska polisen har tidigare dömts för brott av samma typ. Så sent som 2010 dömdes han till ett och ett halvt års fängelse för stölder och för att falskeligen ha utgett sig för att vara polis.

Han är nu villkorligt frigiven.

Stöldturné

Genom anmälningar från drabbade åldringar har polisen kunnat följa rånarens framfart.

Det visar sig att han är på en stöldturné norrut.

I fredags slog han till i Söderhamn, Timrå och Örnsköldsvik. På lördag var det Umeås tur, i söndags knackade han på hos äldre i Luleå och Boden, i måndags i Haparanda och Övertorneå.

I vissa fall har offren blivit misstänksamma och lyckats köra rånaren på porten.

FAKTA

Den falske polisen.

Enligt polisen i Norrbotten färdas den falske polisen i en mörk personbil. Mannen är 170-175 centimeter lång och beskrivs som ljushårig och mörkt klädd.

Har du information?

Ring polisen på 114 14