De vill sparka Odell

Foto: Foto: FELIPE MORALES
UPPTAGEN Kristdemokraternas interna falangstrid verkar aldrig ta slut. I går avslöjades att även Mats Odell varit upptagen med dolkstötar i form av den anonyma hatbloggen avgahagglund.nu.
NYHETER

Mats Odell hoppas få fortsätta som gruppledare.

Men enligt Aftonbladets källor vill en majoritet i riksdagen peta honom.

I eftermiddag kommer krav resas på att valberedningen ska börja ta fram kandidater till jobbet.

Mats Odell förlorade partiledarstriden mot Göran Hägglund i lördags med siffrorna 198 mot 88.

Då slog Odell fast att han gärna ville fortsätta som gruppledare. Enligt Aftonbladets källor är det mycket tveksamt om han får sitt kvar.

– Frågan måste prövas. Vi måste ta ställning till om det är hållbart att fortsätta som om ingenting har hänt, säger ledamoten Desirée Pethrus, som dock inte vill uppge om hon har fortsatt förtroende för Odell.

Oavsett vad Göran Hägglund tycker så är det partikamraterna i riksdagen som väljer sin gruppledare. Enligt Aftonbladets källor vill en majoritet byta ut Odell.

Kritiken handlar både om striden mot Hägglund och att han ska ha varit frånvarande som gruppledare.

– Ledamöterna har inte fått det stöd de ska ha. Det har varit väldigt svårt att komma i kontakt med honom, säger en källa.

I eftermiddag är det möte för riksdagsgruppen. Flera personer som Aftonbladet har talat med uppger att det kommer väckas krav på ett extra årsmöte. Till det ska valberedningen få i uppdrag att vaska fram en ny kandidat.

Emma Henriksson, partiets familjepolitiske talesperson, är vice gruppledare i dag. Eftersom hon i praktiken har skött Mats Odells jobb när han varit ute på sin kampanjturné är det många som tror att hon har en god chans att ta över.

ARTIKELN HANDLAR OM