Sahlin kan få ännu ett toppjobb

Foto: LOTTE FERNVALL
NOMINERAD Mona Sahlin har av regeringen, här genom Hillevi Engström, nominerats till posten som generaldirektör för FB-organet ILO.
NYHETER

Hennes tid som S-ledare blev inte som hon hade tänkt sig.

Nu tar Mona Sahlin nya tag och siktar på att ta över som generaldirektör för FN-organet ILO.

– Jag är väldigt taggad, säger hon.

Sedan Mona Sahlin avgick som S-ledare förra året har mycket hänt inom Socialdemokraterna. Men kring ex-ledaren har det, med några undantag, varit tyst.

Regeringen står bakom

Förra veckan stod det dock klart att Sahlin nu siktar på att få ett internationellt toppjobb, som generaldirektör för FN-organet ILO, som arbetar med att främja sysselsättning och goda arbetsvillkor i världen. Det är den svenska regeringen som står bakom nomineringen, som i dag presenterades mer detaljerat på en pressträff.

– Det är oerhört roligt för regeringen att kunna nominera en person vi verkligen tror på. Det krävs erfarenheter från internationellt samarbete och från partssamarbete mellan fack och arbetsgivare. Det är dessutom en fördel att ha jobbat i regering och riksdag. Det har Mona och hon har dessutom en hög legitimitet bland medlemsländerna, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M).

Bestäms i maj

Det är i slutet av maj som det bestäms vem som ska leda ILO, som har sin bas i Geneve, och därmed basa över 3 000 anställda. Enligt Hillevi Engström kommer den svenska regeringen att lobba hårt för Sahlin.

– Det behövs fler kvinnor, fler svenskar och fler från Norden som arbetar där. Alla som varit generaldirektörer tidigare har varit män, säger hon.

Många erbjudanden

Mona Sahlin berättade på dagens pressträff att hon fått många erbjudanden om nya jobb och styrelseposter. Men kampanjen till ILO-ordförande är det som hon fastnat för.

– Jag är väldigt glad över att regeringen driver den här kandidaturen. Jag har en lång erfarenhet av politiskt arbete, inte minst från arbetsmarknadsområdet. Jag är övertygad om att jag skulle kunna göra ett bra jobb. Är det något vi kunnat visa i Norden så är det att starka och trygga organisationer på arbetsmarknaden bidrar det till tillväxt, utveckling och välfärd, säger hon.

Viktigare än någonsin

Enligt Sahlin är ILO:s roll i världen nu viktigare än någonsin.

– Diskussionen i efterdyningarna av globaliseringen och finanskrisen ska inte bara handla om hur man räddar banker, utan även hur man räddar arbetslivets utveckling. Det gäller både bland medelklassen i USA och befolkningen i många utvecklingsländer, säger hon.

LO har stöttat en annan

Trots att Sahlin och regeringen hävdar att de har starkt stöd från parterna på den svenska arbetsmarknaden för sin nominering så har LO redan gått ut och stöttat en annan person, britten Guy Ryders.

– I höstas ställde man sig bakom intresset för Ryder, och det har jag full respekt för. Men nu har en svensk kandidat dykt upp och jag känner ett starkt stöd av LO, TCO, SACO och Svenskt Näringsliv, säger Mona Sahlin.

Hyllar Löfven

Hon fick också frågan om hur hon ser på de senaste turerna inom S och valet av Stefan Löfven som ny partiordförande.

– Han är en bra, stark och modig person. Han har förutsättningar att kunna hålla ihop partiet och bygga upp det som behöver göras för framtiden. Jag hoppas mycket på honom, säger hon.

Öppen utfrågning

I början av mars ska Sahlin och regeringen lämna in en programförklaring till ILO, där det ska presenteras vilka frågor hon vill driva. Innan ILO:s styrelse väljer en ny generaldirektör ska en öppen utfrågning av kandidaterna gå av stapeln. Sahlin kunde inte låta bli att skoja om att hon tycker att hennes eget parti borde inspireras av den öppna processen.

– Det är ett bra tips till många partier, man kan ha datum när man lämnar in kandidater, sedan kan man ha en offentlig utfrågning och sedan blir man vald, säger hon.