Löfvens attack – på Reinfeldt

NYHETER

Stefan Löfven går till skarp attack mot statsminister Fredrik Reinfeldt.

Nu utmanar han regeringen i näringslivspolitiken.

– Regeringen och näringslivet har ingen tillräckligt bra dialog, säger han.

På Moderatstämman i slutet av oktober slog Fredrik Reinfeldt fast att Svenskt Näringsliv var ett särintresse bland andra. Uttalandet fick organisationens vd Urban Bäckström att gå i taket.

– Det är ett slag i ansiktet samtidigt som Moderatledaren själv sätter sig på den högsta piedestalen. Nu räcker det, sa Bäckström.

I dag fick han eldunderstöd från den nyvalde S-ledaren Stefan Löfven.

I sitt andra tal som partiledare slog han fast:

– Vi ser inte företagare som ett särintresse.

Relationen mellan näringslivet och regeringen har stundtals varit frostig. Där ser Stefan Löfven nu möjligheter att ta initiativet.

– För oss är det oerhört viktigt att ha en bra dialog med näringslivet. Jag känner många företagsledare och beundrar många av dem. Man kan inte betrakta dem som ett särintresse, säger han.

Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström befinner sig på resa men hälsar via sin presschef:
– Det här visar på ett konstruktivt förhållningssätt till näringslivet. Jag ser fram emot att Socialdemokraterna utvecklar en bra politik för företagande och jobb.

Trygghet, samarbete och ordning och reda

Trots att Stefan Löfven bara har varit partiledare i knappt fem dagar verkar han redan ha stakat ut sin strategi. Målet är fler jobb och medlet är en aktiv näringslivspolitik.

– Vi ska framförallt utveckla och förtydliga politiken för jobben. Det står i fokus. Vi är det bästa alternativet för fler jobb. Det måste till en näringspolitik som bygger på flera delar, säger han.

Han utmanade även Fredrik Reinfeldt vad gäller ordning och reda i statsfinanserna, ett av regeringens paradnummer. Flera gånger under talet slog han fast att en sund ekonomi är avgörande för nya jobb.

– Avgörande för den svenska modellen är en ekonomi som definieras av trygghet, samarbete och ordning och reda, slog han fast i sitt tal.

”Is i magen”

Stefan Löfven håller som bäst på att forma sitt lag men säger att han inte har bråttom.

– Jag tänker inte ställa allt på kant. Det gäller att fundera och ha is i magen. Jag har inte bråttom, det ska bli rätt.

I dag och i kväll deltar Stefan Löfven i ett årligt möte med Samak, arbetarrörelsens nordiska samarbetskommitté, på Runö utanför Åkersberga. Gäster är de socialdemokratiska ledarna från de andra nordiska länderna bland andra Norges statsminister Jens Stoltenberg och Helle Thorning-Schmidt, statsminister i Danmark.

ARTIKELN HANDLAR OM