Falsk polis greps av polis

44-åringen lurade och stal från åldringar

NYHETER

Vid 16-tiden i dag greps den 44-årige mannen som specialiserat sig på att stjäla från gamla människor - genom att säga att han är polis.

- Det är fula brott, offren är 95-96 år gamla och hör och ser dåligt, säger Denny Långström, kriminalinspektör vid polisen i Norrbotten.

Den 44-årige mannen har en lång brottskarriär bakom sig. För tjugo år sedan dömdes han första gången för flera brott, bland annat häleri, urkundsförfalskning och rattfylleri till tio månaders fängelser.

Sedan har det rullat på. Sammanlagt har hand dömts för över femtio brott, både i Sverige och i Finland, där han är medborgare.

Så sent som för en vecka sedan åtalades han för grov olovlig körning.

Har lurat åldringar

De senaste åren har han även ägnat sig åt en betydligt "fulare" brottslighet. Genom att uppge att han är polis har han lurat sig in hos åldringar och stulit deras pengar och värdesaker i södra Sverige, och i Stockholmsområdet.

Nu tror polisen att han hittat nya jaktmarker.

Sedan i söndags har fem personer mellan 95 och 96 år utsatts för åldringsrån i Norrbotten. Vid samtliga tillfällen har en person uppvisat en falsk polislegitimation och på så sätt tagit sig in i åldringarnas hem för att stjäla deras kontanter, värdesaker och bankkort.

- Det handlar om fyra äldre damer och en herre som lurats hittills, säger Denny Långström.

- Det är väldigt utsatta offer, som på grund av sin höga ålder hör och ser dåligt, och därför är lätta att lura.

Mannens, och hans eventuella kumpaners, tillvägagångssätt, så kallat modus operandi, fick polisen att tro att det är samma person som tidigare härjat i andra delar av landet - den 44-årige mannen.

- Vid flera tillfällen har kontakt tagits med offren per telefon i förväg, för att sedan besöka dem och visa upp den falska legitimationen och ta sig in, säger Denny Långström.

Anhållen i sin frånvaro

Han påstår sedan att han ska kontrollera hur åldringen förvarar sina värdesaker, för att sedan stjäla dem.

44-åringen är sedan i januari anhållen i sin frånvaro, misstänkt för liknande brott i Stockholmstrakten.

Han misstänks nu för en rad brott i norra Sverige under de senaste dagarna, bland annat i Söderhamn, Timrå, Umeå, Luleå, Övertorneå, Boden och Haparanda.

Vid 16-tiden i dag stoppade polisen i Sundsvall en bil i vilken den 44-årige mannen färdades.

- Han är gripen, misstänkt för flera brott och ska nu förhöras. Dessutom var han anhållen i sin frånvaro sedan tidigare, säger vakthavande befäl på polisen i Sundsvall.

Ytterligare en person fanns i bilen. Han är i nuläget inte formellt misstänkt för brott.