Norsk polis vill ta krafttag mot fyllhungriga bråkstakar

NYHETER

Kebabkaos eller pizzabrand?

Polis och brandkår i norska Stavanger strider nu om vad är bäst eller värst.

- Det känns ju inte speciellt genomtänkt, säger Glenn Borgkvist, brandman i "På liv och död" och sångare i Brandsta City Släckers.

Det har blivit en snackis i hela Norge. Polisen i Stavanger vill stänga alla snabbmatsställen samtidigt som nattklubbarna, för att få bort riskerna för slagsmål.

- Vi vet att det sker en hel del våld i köerna när folk är hungriga, trötta och berusade, säger polischefen Odd Tveit Jörgensen till Rogalands Avis.

Förslaget har dock stött på hårt motstånd från stans brandkår, som fruktar att folk i stället ska gå hem och laga mat på fyllan, med stor brandrisk som följd.

Äter fryst pizza

- Folk blir glömska på natten, det är mycket bättre att de köper kebab på stan, säger vaktchefen Odd Magne Pedersen.

Norge är det land i världen där man äter mest fryst pizza. Norrmännen sätter i sig fem gånger så mycket färdiglagad pizza som svenskarna gör, och Pedersen hävdar att de flesta "pizzabränderna" sker på helgnätterna när berusade människor ska värma upp pizzan.
Glenn Borgkvist, brandman känd från bland annat Brandsta City Släckers och TV4:s "På liv och död" håller med den norska brandkåren.

- Rent spontant så känns inte det här så genomtänkt. Det förslaget hade inte gått igenom i Sverige. Vi har myndighetsbeslut på att bostadsbränderna ska minskas och att stänga snabbmatsställena känns inte som någon bra variant då.

Förstår du polisens önskan?

- Självklart, jag ser ju problemet. Men man får ju värdera vad man vinner och förlorar också.

Bättre med synliga poliser

Kändispolisen Martin Melin sågar också polisförslaget.

- Varför ska 95 procent skötsamma medborgare straffas för att fem procent slåss? Så tycker jag inte att svensk polis ska jobba. I så fall kan man ju lika gärna stänga nattklubbarna för att förhindra bråk där. Eller stoppa publik från hockeymatcher för att få bukt med läktarvåldet.

Vad ska de göra i stället?

- Bättre då att ha rejält med synlig polispersonal vid de nattöppna nattmatsställena för att ta hand om bråkstakarna.