Antipiratbyråns förklarar krig mot fildelarsajter

Ny kampanj efter Pirate Bay-domen

Foto: GUNNAR SEIJBOLD
Krigsförklaring. Efter HD:s beslut idag hotar Svenska Antipiratbyrån med rättsliga insatser mot illegala fildelarsajter och samtliga som bidrar till brotten.
NYHETER

Högsta Domstolen låter de fällande domarna mot männen bakom Pirate Bay stå fast.

Beslutet öppnar dörren för en ny offensiv från Antipiratbyrån.

Som nu förklarar krig mot ytterligare 150 fildelningstjänster.

Pirate Bay bytte ut den vanliga loggan mot en knuten näve.

Att Högsta Domstolen, HD, inte ger prövningstillstånd i Pirate Bay-målet betyder domen mot männen bakom fildelninssajten står fast.

De dömdes 2009 och 2010 till fängelse i upp till ett år och att solidariskt betala 46 miljoner kronor i skadestånd till upphovsmännen.

Både Pirate Bay och svenska Antipiratbyrån har reagerat på HD:s beslut.

Antipiratbyrån: ”Beslutet - en brytpunkt”

Svenska Antipiratbyrån anser att HD-beslutet för deras del är en brytpunkt i den långdragna diskussionen om upphovsrätt på nätet.

De tänker gå på ny offensiv mot fildelarna. På sin sajt skriver organisationen att de nu kommer att agera mot de "närmare 150 illegala fildelningstjänster som har svensk anknytning":

– Rättsliga insatser kommer att riktas mot samtliga som bidrar till brotten i på olika sätt, skriver Antipiratbyrån.

Pirater: ”Fortsätter som vanligt”

Pirate Bay skriver i ett uttalande: ”Vi hör nyheter från våra gamla administratörer att de har fått en dom i Sverige. Våra tre vänner och blodsbröder har dömts till fängelse”.

Och uttalandet fortsätter: ”Eftersom ingen av dem längre bor i Sverige kommer de inte att behöva gå i fängelse. De är lika fria i dag som de var i går”.

En av de dömda piraterna, Fredrik Neij, bor i dag i Bangkok. Han säger till TT att han inte kommer att hålla sig undan straffet, men att han vill få det omvandlat till elektronisk fotboja eller något annat.

Han räknar inte med att Pirate Bay kommer att påverkas av beslutet.

– Ingen av oss som är dömda har något med Pirate Bay att göra längre. Så Pirate Bay kommer nog att fortsätta precis som förut, säger Neij, till TT.

ARTIKELN HANDLAR OM