Assistans-vd lurade till sig sju miljoner

Vd:n dömd till ett års fängelse – för grovt bedrägeri

NYHETER

Han fick andra att låtsas vara personliga assistenter – men tog pengarna själv.

43-åringen har lurat till sig över sju miljoner kronor av assistansbidrag.

I dag dömdes han till ett år och fyra månaders fängelse.

14 personer ingår i den gigantiska förundersökningen som fått köras runt på vagn i Halmstad tingsrätt.

En 43-årig vd för ett bolag som erbjuder hemtjänst och personlig assistans till 130 brukare runt om i landet lurade till sig sju miljoner kronor, som han placerade i banker utomlands.

I dag dömdes han av Halmstad tingsrätt till fängelse för grovt bokföringsbrott och grovt bidragsbrott. Hans företag ska betala 800 000 kronor i företagsbot.

Ytterligare sex personer i härvan straffas med samhällstjänst, villkorligt och böter. Sju män frias.

Tog pengarna själv

Enligt andra medier anställde direktören hundratals assistenter, ofta föräldrar till handikappade barn, och betalade ut löner svart.

Mannen skaffade dessutom fram förfalskade intyg som han använde för att plocka ut assistansersättning från Försäkringskassan.

Enligt åklagaren ska mannen ha lurat till sig över 50 miljoner kronor – men hela summan har inte gått att bevisa.

Sju miljoner kronor togs ut och överfördes till ett konto utomlands i januari 2010. Av misstag, hävdar 43-åringen – men den överföringen fälldes han för i dag.

27 miljoner, menar åklagaren, flyttades fram och tillbaka mellan företaget och 43-åringens konto i utlandet strax innan han greps. 17 miljoner kronor ska ha tagits som "lån" – även det olagligt, enligt Skatteverket.

Dessa två uttag från företaget kan enligt tingsättens dom dock inte styrkas.

Pärmar försvunna

43-åringen häktades i slutet av 2010, men släpptes i januari i år fri från häktet. Han nekar fortfarande till alla anklagelser.

Flera pärmar i bolagets bokföring är spårlöst försvunna, men omsättning 2010 låg på 153 miljoner kronor.

Hallandspolisen har utrett fusk med assistansbidrag under en längre tid, och tidigare inriktat sig mot att utreda brukare och assistenter.

Några fall har uppmärksammats stort. I december dömdes en 46-årig man till fyra års fängelse, efter att ha tvingat sin dotter att spela psykiskt sjuk under elva år.

En 33-årig man dömdes till tre års fängelse för att ha låtsats vara handikappad. Han avslöjades då polisen kom över filmer och foton där mannen dansade med kaniner och en clown på nöjesparken Liseberg i Göteborg.

ARTIKELN HANDLAR OM