Massvaccineringen gav minimal effekt

Drabbade Ida: ”Man känner sig besviken”

1 av 3 | Foto: Foto: Roger Lundsten
”ÅNGRAR MIG ENORMT” Sedan vaccinationen är Ida Andersson, 27, förlamad i ansiktet. Hon har den kroniska lungsjukdomen sarkoidos och är extremt trött. I två års tid har hon varit sjukskriven på heltid. ”Vaccinet förstörde mitt liv”, säger hon.
NYHETER

I Sverige massvaccinerades befolkningen. I Tyskland fick bara åtta procent en spruta.

Trots det var dödligheten i svininfluensa lika stor – men många fler i Sverige fick plågsamma biverkningar.

Enligt regeringens officiella utvärdering räddades sex svenska liv av pandemikampanjen.

Massvaccineringen av svenskar mot svininfluensan verkar ha gett minimalt resultat, visar Svenska Dagbladets granskning.

I Sverige vaccinerades 60 procent av den 9,5 miljoner stora befolkningen, medan bara 8 procent av tyskarna fick en spruta Pandemrix.

Sex svenska liv räddade

Dödligheten av svininfluensan var ändå exakt lika stor i länderna – 0,31 per 100 000 invånare. I Polen, där staten inte köpte in något vaccin alls, var dödligheten 0,47 per 100 000 invånare.

– Vi kom fram till att sex dödsfall undveks med massvaccinationsprogrammet, säger Lisa Brouwers på Smittskyddsinstitutet till SvD

Däremot är antalet drabbade av biverkningar långt större i Sverige. Hittills finns 168 konstaterade narkolepsifall, medan endast 29 presenterats i Tyskland.

27-åriga Ida Andersson var en av alla miljontals svenskar som tog sprutan, något hon för alltid kommer att ångra. Hon drabbades av den kroniska lungsjukdomen sarkoidos, ansiktsförlamning och onormal trötthet.

”Mycket är förstört”

– Man känner sig ju dum så klart. Det jag är mest besviken på är att det var viktigt att alla i Sverige skulle vaccinera sig. Problemet är ju att man inte får någon som helst hjälp efteråt, när man blivit skadad och sjukskriven av vaccinet, säger hon.

Ida Andersson vill att ansvariga för vaccinkampanjen i Sverige erkänner sitt misstag och sedan hjälper alla drabbade.

– Jag vet inte om jag blir livslångt sjuk eller om jag någonsin blir bättre. Det är en ovisshet jag inte kan styra över. Jag är sjukskriven och bunden här och kan inte gå speciellt långt. En ansiktsförlamning är inte heller så roligt, mycket är förstört.