Sven Wollter censureras av Sveriges Radio

Wollters påhopp censurerades av Sveriges Radio – slutar i protest

1 av 2 | Foto: Foto: BJÖRN LINDAHL
Statsminister Fredrik Reinfeldt (M).
NYHETER

Sven Wollter gick till ­rasande angrepp mot ­regeringen i radioprogrammet ”Wollter och Röör”.

Därför censurerades han av Sveriges Radio.

Nu lämnar den folk­käre skådespelaren sitt eget program:

– Jag slutar med omedelbar verkan, säger han.

I onsdags spelade skådespelaren Sven Wollter som vanligt in ett nytt avsnitt av P4-programmet ”Wollter och Röör”. I en monolog i slutet av programmet, som den här veckan handlar om sex och samlevnad på ålderns höst, berör Wollter statsminister Fredrik Reinfeldts förslag om att höja pensionsåldern till 75.

Bland annat säger han: ”Jag blir så förbannad att jag får blodsmak i munnen. /... / Ett enda liv har vi, en enda kort stund på jorden, och då ska några småljugande äggskallar komma och försöka bestjäla oss på det viktigaste vi har när hösten tonar in. Vår tid.”

Ville inte ändra

Väl magstarkt, tyckte Sveriges Radio.

– Vi övervakas av Granskningsnämnden och vår ­bedömning är att den här krönikan inte kan sändas i det skicket. Vi försökte få honom att ändra den, men det ville han inte, säger Dan Granlund, kanalansvarig på P4.

I stället väljer Sven ­Wollter att säga upp sig från programmet.

– Jag slutar med omedelbar verkan, säger han, och fortsätter:

– Här stryker man hela min idé. Talar man om kärlek på äldre dagar är detta ett adekvat inlägg. Om man vill ha kärlek på gamla dagar, då måste man ju ha några gamla dagar också.

”Tråkig konsekvens”

På P4 beklagar man att den populäre program­ledaren ­slutar.

– Det är en tråkig konsekvens av detta. Om Sven Wollter ­inte hade varit programledare utan vanlig krönikör hade han kunnat tycka i den här frågan, men eftersom han är programledare gäller kravet på opartiskhet, säger Dan Granlund.

Men i och med att han står som tydlig avsändare av programmet tycker Sven Wollter att andra regler borde gälla.

– Jag sitter inte där som journalist, jag sitter där som Sven Wollter, skådespelaren, och hela det här ­landet känner till vad jag tycker och tänker.

■ ■Den censurerade versionen av ”Wollter och Röör” sänds i P4 klockan 22.05 i kväll.

FAKTA

Orden som fick P4 att censurera

”Kan man tänka sig något mera hjärtlöst än förslaget om tio års höjning av pensionsåldern? Jag blir så förbannad att jag får blodsmak i munnen. När man äntligen får chansen till ett nytt liv, som man knegat för i alla sina dar, ja då skall man bli snodd på det för att dom som sitter på stålarna inte vill lyfta på rumpan och släppa till vad som behövs, medan ungt folk får vänta i evigheter på en chans i arbetslivet.

Ett enda liv har vi, en enda kort stund på jorden, och då skall några småljugande äggskallar komma och försöka bestjäla oss på det viktigaste vi har när hösten tonar in. Vår tid. Vår dyrbara tid i ålderdomens frihet. Men det är helt i stil med gamla traditioner från det hållet.”

/... /

”Alla hjärtans dag känns som ett hån när jag tänker på alla dom som ­bara möter stenhjärtan i vårt allt mer förhårdnade fosterland. Sockrade ­gelehjärtan smakar kanske gott men bästa användningen skulle vara att ta tusen ton av dom och vräka dom över maktens boningar.

Dags för de hjärtlösa att få smaka på folkets hjärtan. Tack för att ni orkade lyssna på denne argsinte pensionär. Jag skall inte klaga, jag får ut dryga 17 000 i pension.”