Kakmissen - ”med len och krämig Balle”

1 av 4 | Foto: GUNNAR LUNDKVIST
NYHETER

”Balle – med len och krämig Balle” lyder texten på paketet med Ballerinakex.

– Ojdå, är tillverkarens reaktion på den oturliga texten.

Den genanta texten finns på ett tvåpack av Ballerinas vanliga rullar med kakor. På den röda överdragsplastens baksida finns ett fönster, där man ska kunna se vad som finns inuti. Men fönstrets placering och storlek gör att bara första halvan av varumärket ”Ballerina” är synligt. ”Balle” är allt som syns.

”Len och krämig”

Men inte nog med det. Samma oturliga beskärning har skett av texten nedanför, vilket gör det hela än mer genant. ”Med len och krämig Balle” ser det ut att stå, istället för ”med len och krämig Ballerina®nougat”.

– Det är så klart lite olyckligt. Det var inget som jag visste om, säger Nicklas Sjöqvist, informationschef på tillverkaren Göteborgs kex.

– Om någon konsument väljer att göra sin egen tolkning av texten på den transparenta baksidan är det upp till dem, säger han.

Kan bero på ny design

Hur de kan ha missat vad baksidestexten blir kan han inte svara på. Han säger dock att de har haft tvåpacket tidigare, men utan några klagomål av den här arten.

– Det kan vara en ny design som har gjort att det har blivit så.

Kommer ni att göra något åt det?

– Vi måste titta på det innan vi kan se vad vi ska göra, säger han.

FAKTA

Andra genanta marknadsföringsmissar

Honda Fitta

2001 lanserade Honda bilmodellen "Fitta" i Sverige. En oturligt vald slogan löd dessutom "liten utanpå men stor när man kommer in". Fitta, som är italienska och kan översättas med "tät", var bilens japanska namn. Honda var dock kvicka med att byta namn till Honda jazz i Europa.

I (hjärta) cum

Sveriges största fastighetsföretag ville skicka en kärleksfull julhälsning i en tidningsannons inför julen 2001. O:et i Locum hade de bytt ut mot ett hjärta, dock utan att inse den ekivoka engelska tolkningen av föremålet för deras kärlek.

Fit sliq

H&M lanserade 2006 jeansen "fit sliq". Men valet av namn på den tajta jeansmodellen har inget med oralsex att göra, försäkrade klädföretaget i en intervju med Aftonbladet.