Ungdomarna som hjälper ungdomar

Företaget ska hjälpa unga ut i arbetslivet

Foto: Jakob Lindmark/privat
Sex ungdomar bestämde sig för att starta företaget Step One för att hjälpa andra ungdomar till arbete. Övre raden från vänster: Andreas Ahlskog, Kevin Arnvaller, Henrik Olsson. Nedre raden från vänster: Louise Bredvik, Sara Franzén, Josefin Lindmark.
NYHETER

Här är ungdomarna som startat gymnasieföretag för att hjälpa andra unga ut i arbetslivet.

Bland annat genom att lära dem vässa sina CV:n.

– Alla har gjort något som är unikt i livet. Lyft fram det, säger marknadschefen Andreas Ahlskog.

De sex ungdomarna driver företaget Step One som en del av sin egen utbildning på Sjödalsgymnasiet i Huddinge. Under ett år satsar de på att föreläsa på skolor för elever och lärare i högstadiet och på gymnasiet med målet att få fler ungdomar ut i arbetslivet.

– De som är unga har andra erfarenheter än äldre på arbetsmarknaden. Man kanske har varit kapten i en lagidrott eller gått domarutbildning, och kanske lärt sig excel och powerpoint i gymnasiet. Sånt ska man lyfta fram i sitt CV, säger Andreas Ahlskog.

”Förberedd och påläst”

Förutom att ge råd om hur man bäst skriver ett personligt brev ger ungdomarna också konkreta tips för hur man ska bete sig under en anställningsintervju.

– Man ska vara väl förberedd och påläst, då blir man mindre nervös. Och man ska också tänka på att sticka ut så att man blir ihågkommen, säger Andreas Ahlskog.

Ungdomarna bakom Step One har tagit hjälp av en karriärcoach i sitt arbete och de har nyligen prisats för sina insatser vid skolmässan Våga Vara Egen.

ARTIKELN HANDLAR OM