De köpte tobak – för mer än hyran

Martin och Madeleine skaffade nya Iphones – veckan före ”Lyxfällan”

NYHETER

Martin , 31, och Madeleine, 20, rökte och snusade för mer pengar än hyran.

Trots att de inte hade råd att betala räkning­arna.

– De körde rakt ner i diket och tyckte nästan att det var okej. Det gör att det här fallet sticker ut, säger ”Lyxfällans” ­Patrick Grimlund.

Snus och cigaretter för över 5 000 kronor i månaden. Biltvättar för 1 600. En vinkyl, trots att de inte har något egentligt vinintresse.

Det var vad småbarns­föräldrarna Martin, 31, och Madeleine, 20, i Fisksätra i södra Stockholm valde att spendera sina magra inkomster på.

Extra svårt fall

Samtidigt kunde de inte betala räkningarna och fick köpa mat och blöjor till tio månader gamla Lukas på kredit.

– Ekonomiskt så var det en katastrof. Det som ­gjorde det extra svårt för oss var att komma under skinnet på dem och få dem att förstå vad de sysslade med, säger programledaren Patrick Grimlund om kvällens fall med Martin och Madeleine i tv-programmet ”Lyxfällan”.

Avbetalning och kredit

Tillsammans hade ­Martin och Madeleine ­inkomster på 21 500 kronor, men gjorde varje månad av med mer än det dubbla ­genom att handla på avbetalning och krediter.

”Jag orkar inte”

– Just nu har ni inga pengar, sammanfattar ­Patrick Grimlund deras ­situation.

– Jo, det har vi. Kreditkorten, svarar Martin.

En vecka före inspelningen köpte de varsin ny Iphone­, trots att de redan hade skulder på närmare 100 000 från tidigare mobiltelefonköp som hade gått till in­kasso.

– Det låter som om ni vill hamna i trubbel, säger programledaren Martin Hedberg.

I kvällens avsnitt av ”Lyxfällan”, får de hjälp att komma till rätta med sin ekonomi.

– Det får bli något stopp på den här skiten. Jag orkar inte med det heller, säger Martin.

■ ■ ”Lyxfällan” i TV3 i kväll klockan 20.00.

Andra fall i ”Lyxfällan” som vi minns

Vanita, 23, levde lyxliv – utan att ha ett öre i inkomst.

Pernilla och Thomas i ­Skogås länsade barnens sparkonton för att kunna ­betala räkningarna. Tillsammans hade de skulder på 600 000 kronor. Till slut fick sonen Kevin, 20, nog och skrev ett brev till ”Lyxfällan”.

Arbetslösa Vanita, 23, levde lyxliv vid Stureplan och shoppade dyra väskor och kläder för 35 000 – utan att ha ett öre i inkomst. I stället levde hon sig på krediten på sitt guldkort. ”Lyxfällans” programledare visste inte om de skulle skratta eller gråta.

Jennie och Mathias i Skänninge utanför Linköping vägrade inse sina problem trots att de hade 135 betalningsanmärkningar, över en miljon i skulder och hade utmätning på sina löner. För dem blev ”Lyxfällan” vändningen. Ett år efter programmet var de skuldfria och hade gift sig.