Regeringen vill förbjuda rökning på allmän plats

Foto: COLOURBOX
NYHETER

Snart kan det vara färdigblossat på allmän plats.

Ett rökförbud kan införas på balkonger, uteserveringar och perronger när regeringen vill ha hårdare tag.

– Det räcker med förbud, säger rökaren Thomas Andersson, 42.

Våren för inte bara med sig värme, blomster och flyttfåglar.

Mer utomhusaktivitet ger ökad passiv rökning, något som regeringen nu vill sätta stopp för.

Man har gett Folkhälsoinstitutet uppdraget att se över hur den passiva rökningen kan minskas och ge förslag på förbättringar. Särskilt områden där barn vistas ska ses över, enligt TT.

Vill se förbud

Centerpartiets andre vice ordförande och barnläkaren Anders W Jonsson vill se ett förbud på balkonger, uteserveringar och perronger, säger han till Svenska Dagbladet.

Rökarna får gott leta sig någon annanstans, tycker han.

– På ställen där man inte tvingar andra människor att röka. Mitt huvudbudskap är att man måste ha friheten att vistas ute, utan att utsättas för passiv rökning, säger Jonsson till SvD.

Rökare protesterar

Rökaren Thomas Andersson, 42, håller inte med.

– Det godkänner jag inte, jag tycker att det ska vara upp till mig själv. Jag röker av min egen fria vilja och jag betalar de ökade kostnaderna för min vård med alla skatter som är lagda på cigaretter, säger han till Aftonbladet.

Han ser däremot en annan lösning på problemet.

– Tillåter de elcigaretter, då köper jag mer förbud. Elcigaretterna innehåller nikotin som de vanlig men det blir ingen illaluktande och störande rök utan i stället kommer det en ånga, säger han.

FAKTA

Rökning i andra länder

Argentina: 14 juni 2011 infördes rökförbud i alla slutna offentliga lokaler i landet. I huvudstaden har förbudet gällt sedan 2005 och innefattat restauranger och barer.

Australien: Rökförbud började gälla restauranger, pubar, barer och andra serveringar med utskänkningstillstånd från 1 januari 2006 i delstaten Tasmanien och 2007 infördes förbudet i den sista av landets delstater. I mars 2012 vidgades rökförbudet i Tasmanien till att också gälla uteserveringar med mat, sportevenemang utomhus, busshållplatser och lekplatser.

England: Totalt rökfröbud på alla serveringar från första juli 2007. British Medical Association vill att alla de brittiska öarna ska vara helt rökfria 2035.

Irland: Först i Europa med rökförbud på restauranger och barer 2004.

Kanada: Förbud i hela landet på barer och restauranger, fyra provinser har förbjudit rökning på uteserveringar. Förbud mot rökning i bilar införs i fler och fler provinser.

USA: 29 delstater har infört rökförbud på barer och restauranger. I New York är rökning sedan förra året förbjudet i parker, på stränder och många torg - bland annat Times Square.

Finland: Rökförbud på restauranger och barer - tillåtet med särskilda rökrum.

Frankrike: Sedan 2008 råder rökförbud på restauranger, barer, caféer, diskon och kasinon.

Turkiet: Ett rökförbud i offentliga miljöer började gälla den 19 maj 2008. Från 19 juli 2009 gäller också ett rökförbud utan undantag på alla serveringar i landet. Till de områden utomhus som har rökförbud hör idrottsarenor, skolgårdar och lekplatser. Förbudet omfattar även rökning med vattenpipa.

Källa: Metro, Tobaksfakta.

ARTIKELN HANDLAR OM