Nu kan du få skattebesked

Deklarera på Skatteverkets hemsida och få reda på om du får pengar tillbaka

NYHETER

Är du nyfiken på hur stor skatteåterbäringen blir?

Eller bävar du inför kvarskatten?

Från och med idag kan du deklarera på Skatteverkets hemsida och direkt få besked om du får pengar tillbaka.

I morse klockan sju öppnade Skatteverket sin deklarationstjänst på nätet som gör det möjligt att se hur mycket pengar man eventuellt får tillbaka i skatteåterbäring.

– Gå in på den elektroniska inkomstdeklarationen, klicka dig fram, och lägg in om du gjort fyllnadsinbetalningar. Klicka på "skatteberäkning" så får du reda på om du får pengar tillbaka eller om du ska betala in pengar, säger Kaj Kojer som är verksamhetsutvecklare vid Skatteverket.

99 procent

Mer än 99 procent av deklaranterna kan deklarera via sms, smartphone, knapptelefon eller internet.

Vad krävs för att kunna e-deklarera?

– Med inkomstdeklarationen som vi skickar ut följer det med pinkoder man kan använda. Dessutom kan man använda sig av sin e-legitimation och deklarera.

En e-legitimation eller bank-id skaffar man enkelt med hjälp av sin bank.

– Nu finns det dessutom mobilt bank-id som gör att man kan deklarera via mobilappen. Vi är faktiskt först i världen med det.

I dagarna började Skatteverket skicka ut deklarationsblanketter till de svenska hushållen men om du ännu inte har fått någon sådan i brevlådan, är det inget att oroa sig för.

– Eftersom vi skickar ut 7,5 miljoner deklarationer så sker det i omgångar fram till den 13 april. Har man inte fått någon då, så ska man höra av sig.

Pengar före midsommar

Den som deklarerar via nätet kan få sin skatteåterbäring redan före midsommar.

– Då krävs det att man har anmält sitt konto till oss också. Det är jätteviktigt, annars kommer pengarna först efter sommaren. Extra viktigt är det om utbetalningen är på under 2 000 kronor, för då sker inte utbetalning via avi, säger Kaj Kojer.

Finns det några nyheter i årets deklaration?

– Ja, den största nyheten är att det är 700 000 näringsidkare som nu också kan få sina pengar före midsommar. Sen har vi ju det mobila e-leget som också är en nyhet.

Skjut inte upp deklarationen

Kay Kojer tipsar Aftonbladets läsare om att deklarera så tidigt som möjligt.

– Ungefär 50 procent gör det sista veckan och då kan det bli kö på nätet. Dessutom kan det vara svårt att få svar på eventuella frågor. Så sitt inte med deklarationen sista dagen!

Vad ska man tänka på att kontrollera?

– En del slarvar med kontrolluppgifterna. Det är hög kvalitet på dem men kontrollera lönespecifikationerna, slå ihop dem och se att det stämmer. De kan hända att man skickat in en felaktig kontrolluppgift.

Onödiga räknefel

Hans tips är också att deklarera elektroniskt om man har möjligheten.

– Över 50 procent av dem som gör fel gör onödiga räknefel som leder till att man inte får sina pengar till midsommar. Med e-deklarationen summeras allting automatiskt och då undviker man det.

Själv har Kaj Kojer ännu inte hunnit deklarera.

– Jag ska göra det nu i helgen. Jag tror jag får tillbaka några tusen kronor på skatten.

FAKTA

/ Så deklarerar du:

Skatteverket börjar skicka ut deklarationsblanketterna i slutet av mars. Den 15 april ska alla ha fått sina blanketter. Men redan nu kan man deklarera via nätet, på Skatteverkets hemsida.

Om du ska deklarera via nätet kan du göra det med hjälp av pinkoden som står i deklarationen som skickas hem till dig, eller via ditt bank-id.

Man kan också deklarera med hjälp av sin smartphone om man har appen för BankID. Hittills erbjuder Swedbank. Länsförsäkringar och Skandiabanken den lösningen men fler banker är på gång med detta.

Se till att kontrolluppgifterna från arbetsgivare, banker, Försäkringskassan, kontokortsföretag med flera är korrekta.

Är du osäker på hur du ska göra? Börja i god tid och vänd dig till Skatteverket om du har frågor.

Du ska lämna din deklaration senast den 2 maj!

ARTIKELN HANDLAR OM